Elegancki przepis – zarówno w smaku, jak i wyglądzie. Doskonała dekoracja stołu. a przy tym gwarantowany zachwyt domowników.
Składniki:
- Filet z piersi kurczaka – 500 g
- Sól i pieprz
- Mąka pszenna – 1 łyżka
- Jajko – 1
- Mleko – 3 łyżki
- Bułka tarta lub panko – 4 łyżki
- Masło klarowane lub olej do smażenia
Sos ranczerski:
- Ząbek czosnku – 1
- Jogurt – 1/2 szklanki
- Śmietana – 1/2 szklanki
- Majonez – 2 łyżki
- Posiekany szczypiorek – 4 łyżki
Sałatka na wierzch:
- Rukola – 1 szklanka
- Oliwa extra vergine – 2 łyżeczki
- Rzodkiewki (lub garść pomidorków koktajlowych) – 4
Przygotowanie
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Filety odkładamy na bok. Przechodzimy do przygotowania sosu ranczerskiego. W tym celu musimy wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek ze wszystkimi pozostałymi składnikami na sos. Następnie rzodkiewki kroimy w cienkie plastry, a rukolę mieszamy z oliwą.
Teraz delikatnie posypujemy mąką kurczaka. Do osobnej miski wbijamy jajko i dolewamy do niego mleko. Roztrzepujemy widelcem. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Filety z kurczaka obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Kładziemy na rozgrzaną patelnię z gorącym masłem klarowanym lub olejem. Smażymy do zarumienienia z obu stron.
Kurczaka przekładamy na talerze, polewamy sosem ranczerskim, dodajemy rukolę i dekorujemy rzodkiewką.