Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kurczak po wietnamsku

Kurczak po wietnamsku, screen z YouTube

Delikatne mięso z wyjątkowo pikantnym sosem tworzą rewelacyjne połączenie. Wykorzystaj ten prosty przepis kulinarny, aby wyruszyć w niezwykłą podróż, której Twoje podniebienie długo nie zapomni.

Składniki

  • Udko kurczaka (500 g)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Papryczka chili czerwona (1 sztuka)
  • Cebula (2 sztuki)
  • Cytryna (1 sztuka)
  • Imbir świeży (1 łyżka)
  • Sos rybny (4 łyżki)
  • Curry (1 łyżeczka)
  • Mąka pszenna (1 łyżeczka)
  • Miód (1 łyżka)
  • Kolendra świeża (odrobina)
  • Sos sojowy (70 ml)
  • Olej (100 ml)

Przygotowanie

Udka kurczaka tradycyjnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niego również drobno posiekany czosnek (2 ząbki), imbir i większą część papryczki chili. Całość doprawiamy curry oraz 2 łyżkami sosu rybnego i ok. 35 ml sosu sojowego. Mięso odstawiamy na bok na ok. 15 minut w celu jego zamarynowania. Po tym czasie dosypujemy również mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso smażymy drobnymi partiami w woku na rozgrzanym oleju.

W osobnej misce łączymy miód, sok z cytryny oraz skórkę z połowy cytryny. Dolewamy tu również resztę sosu sojowego i rybnego. Do sosu dodajemy posiekany ząbek czosnku i resztkę papryczki chili (także drobno posiekaną). Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w pióra. Smażymy ją przez chwilę na oleju, jaki został nam po smażeniu kurczaka. Cebulę zostawiamy w woku, ale odlewamy nadmiar tłuszczu. Do cebuli dodajemy mięso, około połowy przygotowanego przed chwilą sosu i kolendrę. Całość smażymy jeszcze przez kilka minut.

Pysznego kurczaka po wietnamsku podajemy z ryżem lub azjatyckim makaronem. Całe danie polewamy resztą sosu. Możemy je również przyozdobić kilkoma liśćmi kolendry.

Powiązane posty