Delikatne mięso z wyjątkowo pikantnym sosem tworzą rewelacyjne połączenie. Wykorzystaj ten prosty przepis kulinarny, aby wyruszyć w niezwykłą podróż, której Twoje podniebienie długo nie zapomni.
Składniki
- Udko kurczaka (500 g)
- Czosnek (3 ząbki)
- Papryczka chili czerwona (1 sztuka)
- Cebula (2 sztuki)
- Cytryna (1 sztuka)
- Imbir świeży (1 łyżka)
- Sos rybny (4 łyżki)
- Curry (1 łyżeczka)
- Mąka pszenna (1 łyżeczka)
- Miód (1 łyżka)
- Kolendra świeża (odrobina)
- Sos sojowy (70 ml)
- Olej (100 ml)
Przygotowanie
Udka kurczaka tradycyjnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niego również drobno posiekany czosnek (2 ząbki), imbir i większą część papryczki chili. Całość doprawiamy curry oraz 2 łyżkami sosu rybnego i ok. 35 ml sosu sojowego. Mięso odstawiamy na bok na ok. 15 minut w celu jego zamarynowania. Po tym czasie dosypujemy również mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso smażymy drobnymi partiami w woku na rozgrzanym oleju.
W osobnej misce łączymy miód, sok z cytryny oraz skórkę z połowy cytryny. Dolewamy tu również resztę sosu sojowego i rybnego. Do sosu dodajemy posiekany ząbek czosnku i resztkę papryczki chili (także drobno posiekaną). Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w pióra. Smażymy ją przez chwilę na oleju, jaki został nam po smażeniu kurczaka. Cebulę zostawiamy w woku, ale odlewamy nadmiar tłuszczu. Do cebuli dodajemy mięso, około połowy przygotowanego przed chwilą sosu i kolendrę. Całość smażymy jeszcze przez kilka minut.
Pysznego kurczaka po wietnamsku podajemy z ryżem lub azjatyckim makaronem. Całe danie polewamy resztą sosu. Możemy je również przyozdobić kilkoma liśćmi kolendry.