Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kurczak w miodzie

Kurczak w miodzie

Inspirowany koreańską kuchnią przepis na kurczaka w miodzie. Prosty i wyjątkowo aromatyczny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • Kurczak filety z piersi – 400 g
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • Olej słonecznikowy – 1 łyżka
  • Ząbek czosnku – 3 sztuki
  • Miód – 3 łyżki
  • Sos sojowy – 3 łyżki
  • Ocet ryżowy – 1 łyżka
  • Imbir świeży – 1 łyżeczka
  • Sos sriracha – 0,5 łyżki
  • Szczypior cebuli – 1 pęczek
  • Sezam biały – 2 łyżki
  • Ryż jaśminowy – 60 g

Przygotowanie

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie kroimy mięso w kostkę i obtaczamy je w soli oraz mące ziemniaczanej. Mięso smażymy na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. W tym czasie siekamy czosnek, a imbir ścieramy na małych oczkach tarki. W osobnej misce mieszamy miód, ocet ryżowy, sos sojowy oraz sos sriracha. Dodajemy do mieszanki imbir i czosnek, po czym wszystko ponownie mieszamy.

Gotowy sos dodajemy do usmażonego kurczaka. Całość podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając. Sezam prażymy na suchej patelni. Szczypiorek kroimy na większe kawałki. Dodajemy sezam i szczypiorek do sosu na patelni i mieszamy. Tak przygotowane danie przekładamy razem z ryżem na talerze.

Powiązane posty