Inspirowany koreańską kuchnią przepis na kurczaka w miodzie. Prosty i wyjątkowo aromatyczny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Składniki
- Kurczak filety z piersi – 400 g
- Sól – 0,5 łyżeczki
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- Olej słonecznikowy – 1 łyżka
- Ząbek czosnku – 3 sztuki
- Miód – 3 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Ocet ryżowy – 1 łyżka
- Imbir świeży – 1 łyżeczka
- Sos sriracha – 0,5 łyżki
- Szczypior cebuli – 1 pęczek
- Sezam biały – 2 łyżki
- Ryż jaśminowy – 60 g
Przygotowanie
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie kroimy mięso w kostkę i obtaczamy je w soli oraz mące ziemniaczanej. Mięso smażymy na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. W tym czasie siekamy czosnek, a imbir ścieramy na małych oczkach tarki. W osobnej misce mieszamy miód, ocet ryżowy, sos sojowy oraz sos sriracha. Dodajemy do mieszanki imbir i czosnek, po czym wszystko ponownie mieszamy.
Gotowy sos dodajemy do usmażonego kurczaka. Całość podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając. Sezam prażymy na suchej patelni. Szczypiorek kroimy na większe kawałki. Dodajemy sezam i szczypiorek do sosu na patelni i mieszamy. Tak przygotowane danie przekładamy razem z ryżem na talerze.