Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kurczak z warzywami po chińsku 

kurczak z warzywami

To jedna z flagowych potraw, którą znajdziemy w każdej chińskiej restauracji. Przepis przewiduje minimalną ilość składników, a przygotowanie dania trwa tyle, ile gotuje się ryż, czyli bardzo krótko. 

Składniki: 

  • pierś z kurczaka 
  • biały ryż 
  • brokuły 
  • marchewka 
  • sos sojowy 
  • sos słodko kwaśny 

Sposób przygotowania: 

Na początek najlepiej od razu wstawić wodę w garnku, w której zagotuje się ryż. Podczas, gdy woda, a potem ryż będzie, się gotować, będziemy zajmować się przygotowaniem pozostałych składników. Biały ryż powinien być ugotowany po 18 minutach. 

Do smażenia kurczaka najlepiej użyć woka lub większej patelni. Bierzemy filet z piersi kurczaka i kroimy na nieduże kawałki, ale powinny one być jak najcieńsze. Ostatecznie powinny wyglądać jak trochę grubsze chipsy. Taką też powinny mieć wielkość. A dzięki temu, że mięso będzie cienko pokrojone, znacznie szybciej się usmaży. 

Gdy patelnia lub wok będzie dobrze rozgrzany, wrzucamy kurczaka na olej. To mięso niezwykle delikatne, a więc wystarczy naprawdę krótka chwila, aby było gotowe do spożycia. 

Brokuły porcjujemy na bardzo małe kawałki, a marchewkę kroimy w słupki. Tak przygotowane warzywa najlepiej zanurzyć dosłownie na pół minuty we wrzątku. Wówczas nadal będą chrupkie i zachowają wspaniały kolor. 

Ryż wykładamy na talerz i polewamy sosem sojowym, a także sosem słodko kwaśnym. Dorzucamy warzywa i kurczaka. Można wszystkie składniki wymieszać. Tak czy inaczej, składniki wymieszane, czy nie, będą smakować wspaniale. 

Powiązane posty