Do tradycyjnych dań i uwielbianych chyba przez wszystkich należą łazanki. To potrawa sycąca, ale nie każdy wie, że korzenie ma w typowej polskiej kuchni wiejskiej. Nadal jednak danie jest uwielbiane przez smakoszy z uwagi na wyjątkowy smak.
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 4 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 3 małe cebule
- 100 g pieczarek
- opcjonalnie 2 suszone grzyby np. podgrzybki
- 250 g kiełbasy np. zwyczajnej
- opcjonalnie 100 g boczku parzonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 300 g makaronu do łazanek
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub majeranku
Sposób przygotowania:
Kiszoną kapustę należy wcześniej lekko przepłukać i odcisnąć, aby pozbyć się wody. Następnie przekładamy ją do średniej wielkości garnka i wlewamy mniej więcej pół litra wody. Kapusta powinno być przykryta, ale jednocześnie nie powinna luźno pływać.
Teraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Kapusty należy gotować na małym ogniu przez około 25 minut, ale pod przykryciem.
Jeżeli chodzi natomiast o gotowanie makaronu, należy to zrobić zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
W międzyczasie smażymy na oleju cebulę. Powinna być drobno pokrojone. W momencie, gdy będzie już zarumieniona, dorzucamy posiekane pieczarki. Można też dodać pokrojone grzyby. Składniki smażymy przez około 10 minut.
Następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i można także dodać parzony boczek. Składniki smażymy przez 5 minut.
Teraz przestudzoną kapustę należy odcedzić i odcisnąć, aby pozbyć się wody. Następnie ją szatkujemy. Potem ponownie wkładamy do garnka. Dodajmy jeszcze składniki podsmażane na patelni i odcedzony makaron. Wszystko razem należy wymieszać i gotować przez mniej więcej 6 minut. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.