Idealny wybór na piękną wiosnę. Przygotuj lody truskawkowe z dodatkiem bazylii, aby wprowadzić do swojej kuchni orzeźwiający powiew świeżości.
Składniki
- Bazylia świeża (5 g)
- Cukier puder (1 łyżka)
- Jogurt naturalny (200 g)
- Melon miodowy (0,25 szt.)
- Sok z cytryny (8 ml)
- Truskawka (250 g)
Przygotowanie
W tym przepisie zaczynamy od włożenia na noc sorbitiery do zamrażalnika. Dopiero po min. 12 godzinach możemy przygotować lody domowe. W tym celu wszystkie składniki wkładamy do misy, w której je miksujemy mikserem ręcznym lub blenderem. Tak powstałą masę przelewamy do wymrożonej sorbitiery i ponownie miksujemy, żeby stały się bardziej kremowe. Najlepiej robić to przez ok. 25 minut.
Tak przygotowane lody przekładamy do pucharków z wykorzystaniem rękawa cukierniczego. Gotowy deser możemy ozdobić listkami bazylii i świeżymi owocami.