Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Lody truskawkowe

Lody truskawkowe, screen z YouTube

Idealny wybór na piękną wiosnę. Przygotuj lody truskawkowe z dodatkiem bazylii, aby wprowadzić do swojej kuchni orzeźwiający powiew świeżości.

Składniki

  • Bazylia świeża (5 g)
  • Cukier puder (1 łyżka)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Melon miodowy (0,25 szt.)
  • Sok z cytryny (8 ml)
  • Truskawka (250 g)

Przygotowanie

W tym przepisie zaczynamy od włożenia na noc sorbitiery do zamrażalnika. Dopiero po min. 12 godzinach możemy przygotować lody domowe. W tym celu wszystkie składniki wkładamy do misy, w której je miksujemy mikserem ręcznym lub blenderem. Tak powstałą masę przelewamy do wymrożonej sorbitiery i ponownie miksujemy, żeby stały się bardziej kremowe. Najlepiej robić to przez ok. 25 minut.

Tak przygotowane lody przekładamy do pucharków z wykorzystaniem rękawa cukierniczego. Gotowy deser możemy ozdobić listkami bazylii i świeżymi owocami.

Powiązane posty