Wyborne domowe lody o smaku słonego karmelu. Pozwól sobie na chwilę przyjemności z tym niesamowicie prostym i znakomitym przepisem kulinarnym.
Składniki
- Ser mascarpone (250 g)
- Masa krówkowa (300 g)
- Śmietana 30% (500 ml)
- Sól (3 szczypty)
Przygotowanie
Śmietankę ubijamy w misce. Zanim całkowicie zgęstnieje, dodajemy połowę masy krówkowej (150 g), po czym jeszcze przez kilka minut miksujemy masę. Następnie przekładamy serek mascarpone do osobnej miski i rozdrabniamy go. Stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietankę, bez przerwy mieszając. Kiedy składniki dobrze się połączą, dodajemy drugą połowę masy krówkowej i ponownie mieszamy w ten sposób, aby na koniec pozostało nieco grudek.
Całość przekładamy do plastikowych pojemników, które następnie zamykamy. Możemy też uderzyć dnem o blat stołu, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Lody o smaku słonego karmelu przekładamy do zamrażalki na ok. 12 godzin.