Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Lody karmelowe

Lody karmelowe, screen z YouTube

Wyborne domowe lody o smaku słonego karmelu. Pozwól sobie na chwilę przyjemności z tym niesamowicie prostym i znakomitym przepisem kulinarnym.

Składniki

  • Ser mascarpone (250 g)
  • Masa krówkowa (300 g)
  • Śmietana 30% (500 ml)
  • Sól (3 szczypty)

Przygotowanie

Śmietankę ubijamy w misce. Zanim całkowicie zgęstnieje, dodajemy połowę masy krówkowej (150 g), po czym jeszcze przez kilka minut miksujemy masę. Następnie przekładamy serek mascarpone do osobnej miski i rozdrabniamy go. Stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietankę, bez przerwy mieszając. Kiedy składniki dobrze się połączą, dodajemy drugą połowę masy krówkowej i ponownie mieszamy w ten sposób, aby na koniec pozostało nieco grudek.

Całość przekładamy do plastikowych pojemników, które następnie zamykamy. Możemy też uderzyć dnem o blat stołu, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Lody o smaku słonego karmelu przekładamy do zamrażalki na ok. 12 godzin.

Powiązane posty