Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Łosoś Jack Daniel’s

Łosoś Jack Daniel's

Łosoś glazurowany sosem Jack Daniel’s to amerykańskie danie, które możesz przygotować w swoim domu. Zachwyć swoich gości niepowtarzalnym smakiem, który skradnie ich serca.

Składniki

Łosoś

  • 700 g filetu z łososia (bez skóry)
  • 125 ml soku ananasowego
  • 1 łyżka tartego korzenia imbiru

Sos Jack Daniel’s

  • 1/2 większej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml octu winnego czerwonego
  • 150 ml soku ananasowego
  • 60 ml whisky Jack Daniel’s
  • 60 ml sosu sojowego jasnego
  • 80 g brązowego cukru
  • Szczypta ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Mix przypraw do łososia

  • W równych częściach: mielona kurkuma, kmin rzymski, cynamon, czerwona papryka, kolendra

Dodatki

  • 125 ml kaszy jaglanej
  • 1 świeży ananas
  • 1 świeży brokuł (lub opakowanie mrożonego)
  • Świeże chili

Przygotowanie

Łosoś:

  1. Odcinamy skórę z filetu łososia, płuczemy go w zimnej wodzie i osuszamy.
  2. W szerokim naczyniu mieszamy sok ananasowy z tartym imbirem.
  3. Wkładamy łososia do marynaty, obtaczamy i zostawiamy na 1 godzinę, przewracając w międzyczasie na drugą stronę.

Sos Jack Daniel’s:

  1. Na oliwie w garnku zeszklimy drobno posiekaną cebulę i starty czosnek.
  2. Dodajemy ocet, sok ananasowy, whisky, sos sojowy, cukier i mieloną paprykę. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
  3. Na koniec dodajemy masło i mąkę ziemniaczaną przez sitko, dokładnie mieszamy.

Grillowanie łososia:

  1. Wyjmujemy łososia z marynaty, którą odrzucamy.
  2. Nacieramy łososia mieszanką przypraw i grillujemy na patelni lub pieczemy w piekarniku z funkcją grilla (wysoka temperatura, około 12 minut na wyższej półce).
  3. Pod koniec grillowania można posmarować łososia syropem klonowym, aby ładnie się zrumienił.

Dodatki:

  1. Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą (proporcje 1:3) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę.
  2. Ananasa kroimy na plastry, smarujemy syropem klonowym i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni.
  3. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie.

Podanie:

  1. Łososia polewamy sosem Jack Daniel’s.
  2. Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną, brokułami oraz zgrillowanymi plastrami ananasa posypanymi drobno posiekaną papryczką chili.

Powiązane posty