Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Udka kurczaka

Udka kurczaka zapiekane z ziemniakami

Udka kurczaka są jednym z popularniejszych dań obiadowych w Polsce. Przygotowane razem z pieczonymi ziemniakami, a podane ze znakomicie przyrządzoną mizerią, zachwycą każdego smakosza. Obiad jest sycący i prosty w przygotowaniu. Można je serwować na większych spotkaniach rodzinnych, ale także jako domowy posiłek bez okazji.

Składniki:
– Udka kurczaka (3 sztuki)
– Ziemniaki (1 kg)
– Olej (4 łyżki)
– Przyprawa do ziemniaków (1 opakowanie)
– Przyprawa do kurczaka (1 opakowanie)
– Koperek (szczypta)
– Majeranek (szczypta)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
Najpierw zajmujemy się przygotowaniem ziemniaków. Zaczynamy od ich obrania i wypłukania, a następnie delikatnego osuszenia ręcznikiem papierowym. W drugim kroku wykładamy formę papierem do pieczenia. Układamy w niej udka, a pomiędzy nimi rozkładamy ziemniaki. Całość równomiernie polewamy 4 łyżkami oleju. Dodatkowo udka posypujemy przyprawą do kurczaka, a ziemniaki – przyprawą do ziemniaków. Na całość dodajemy majeranek, koperek, sól i pieprz. Staramy się, żeby przyprawy rozmieścić w miarę równomiernie.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 oC, a następnie wkładamy do niego blachę z przygotowanym mięsem i ziemniakami. Potrawę pieczemy przez około 60 minut. W tym czasie przyjemnie się zarumieni, a mięso będzie soczyste. Po upływie godziny obiad jest gotowy do podania. Pyszne udka z pieczonymi ziemniakami znakomicie komponują się z mizerią, chociaż można wykorzystać dowolną surówkę, zgodnie z preferencjami kulinarnymi domowników.

Powiązane posty