Takimi przystawkami można się zajadać w nieskończoność. Połączenie łososia z pieczonymi buraczkami i wspaniałym chrzanowym sosem to prawdziwa uczta dla zmysłów. Nic dziwnego, że są osoby, które tą przystawką zastępują po prostu cały obiad lub kolację.
Składniki:
- 2 porcje
- 2 średnie buraczki
- 100 g łososia wędzonego
- 2 łyżki koperku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sos chrzanowy
- dodatki: chleb i 1/2 cytryny lub limonki do serwowania
Sposób przygotowania:
Piekarnik musimy rozgrzać do 190°C. Buraczki najpierw musimy umyć, a następnie ususzyć. Potem zawijamy je w folię aluminiową i pieczemy minimum godzinę w piekarniku. Oznaka, że będą gotowe, to odpowiednia miękkość. Można ją sprawdzić widelcem albo nożem. Potem zdejmujemy skórkę z buraków i kroimy w słupki.
Sos chrzanowy przygotowujemy zgodnie z przepisem.
Kawałki łososia rozkładamy na talerzu i przykrywamy buraczkami. Robimy także kleksy z sosu nowego. Na górę sypiemy koperek i pieprz. Przekąskę podajemy z chlebem, a łososia można dodatkowo skropić sokiem z cytryny albo limonki.