Wystarczy kilka prostych składników, żeby przygotować lekki i aromatyczne danie. Z tym przepisem zwojujesz każdy żołądek. Nawet ten najbardziej wybredny.
Składniki
- Makaron tagliatelle – 250 g
- Boczek wędzony – 150 g
- Śmietana 30% – 200 g
- Brukselka – 400 g
- Grana Padano, tarty – 20 g
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz czarny – 2 szczypty
Przygotowanie
Na początek gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W tym czasie obieramy brukselki i przecinamy je na pół. Brukselki gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 8 minut. Jeśli chcesz pozbyć się goryczy charakterystycznej dla tego warzywa, na każdy litr wody dodaj 1 łyżeczkę cukru i soli.
Teraz przechodzimy do przygotowania sosu. Pokrojony w słupki boczek smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Kiedy tłuszcz już się wytopi, Następnie stopniowo dolewamy śmietanę, a całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Sos podgrzewamy do momentu jego zgęstnienia, co jakiś czas mieszając.
Na koniec wystarczy, że do przygotowanego sosu dodamy brukselkę i makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe. Teraz wystarczy przełożyć pyszny obiad na talerze.