Sos z awokado znakomicie komponuje się z makaronem. Zachwyć gości, podając do stołu wyborne i oryginalne zielone spaghetti.
Składniki na sos
- Awokado – 2 szt.
- Ząbek czosnku – 2 szt.
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól – 1 szczypta
- Bazylia świeża – 24 g
Dodatkowe składniki
- Makaron spaghetti, bezglutenowy – 220 g
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Papryczka chili czerwona – 0,5 szt.
- Grana Padano, tarty – 2 łyżki
Przygotowanie
Wszystkie składniki na sos, wraz z miąższem z awokado, wkładamy do misy blendera. Dolewamy oliwę i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Z kolei makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym czasie na drobne kawałki siekamy papryczkę chili, które podsmażamy na rozgrzanej na patelni oliwie. Po chwili na patelnię przekładamy również makaron i dodajemy przygotowane przed chwilą zielone pesto z awokado. Całość mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę na małym ogniu. Całość przyozdabiamy startym parmezanem.