Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Spaghetti z awokado

Makaron z awokado

Sos z awokado znakomicie komponuje się z makaronem. Zachwyć gości, podając do stołu wyborne i oryginalne zielone spaghetti.

Składniki na sos

  • Awokado – 2 szt.
  • Ząbek czosnku – 2 szt.
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Pieprz czarny – 1 szczypta
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sól – 1 szczypta
  • Bazylia świeża – 24 g

Dodatkowe składniki

  • Makaron spaghetti, bezglutenowy – 220 g
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Papryczka chili czerwona – 0,5 szt.
  • Grana Padano, tarty – 2 łyżki

Przygotowanie

Wszystkie składniki na sos, wraz z miąższem z awokado, wkładamy do misy blendera. Dolewamy oliwę i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Z kolei makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W tym czasie na drobne kawałki siekamy papryczkę chili, które podsmażamy na rozgrzanej na patelni oliwie. Po chwili na patelnię przekładamy również makaron i dodajemy przygotowane przed chwilą zielone pesto z awokado. Całość mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę na małym ogniu. Całość przyozdabiamy startym parmezanem.

Powiązane posty