Idealny obiad z odrobiną słodyczy. Zakochają się w nim zarówno dzieci, jak i dorośli.
Składniki
- Cebula – 1 szt.
- Cytryna – 1 szt.
- Ząbek czosnku – 2 szt.
- Kalafior – 300 g
- Makaron mafalda – 400 g
- Natka pietruszki – 5 g
- Oliwa z oliwek – 55 ml
- Orzeszki piniowe – 40 g
- Chili mielone – 0,5 łyżeczki
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Rodzynki – 50 g
- Sól – 1 szczypta
- Pomidor suszony – 5 szt.
Dodatkowo
- Parmezan – 50 g
Przygotowanie
Podzielonego na mniejsze kawałki kalafiora gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Następnie kalafiora przekładamy do miski, a wodę po gotowaniu zostawiamy w garnku. Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę (na oliwie). Dodajemy do niej posiekany czosnek, suszone pomidory i chili. Smażymy przez 1 minutę. Po tym czasie dodajemy orzechy i rodzynki. Smażymy kolejną minutę.
Na patelnię przekładamy różyczki kalafiora i 150 ml wody, która została po jego ugotowaniu. Wszystko gotujemy ok. 5 minut. Wywar doprawiamy solą i pieprzem.
W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na jego opakowaniu. Najlepiej, jeśli ugotujemy go w reszcie wody, w której gotowaliśmy kalafiora. Makaron odcedzamy.
Makaron przekładamy na patelnię z sosem. Dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Danie przekładamy na talerze i dekorujemy serem.