Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron z kalafiorem

Makaron z kalafiorem

Idealny obiad z odrobiną słodyczy. Zakochają się w nim zarówno dzieci, jak i dorośli.

Składniki

  • Cebula – 1 szt.
  • Cytryna – 1 szt.
  • Ząbek czosnku – 2 szt.
  • Kalafior – 300 g
  • Makaron mafalda – 400 g
  • Natka pietruszki – 5 g
  • Oliwa z oliwek – 55 ml
  • Orzeszki piniowe – 40 g
  • Chili mielone – 0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny – 1 szczypta
  • Rodzynki – 50 g
  • Sól – 1 szczypta
  • Pomidor suszony – 5 szt.

Dodatkowo

  • Parmezan – 50 g

Przygotowanie

Podzielonego na mniejsze kawałki kalafiora gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Następnie kalafiora przekładamy do miski, a wodę po gotowaniu zostawiamy w garnku. Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę (na oliwie). Dodajemy do niej posiekany czosnek, suszone pomidory i chili. Smażymy przez 1 minutę. Po tym czasie dodajemy orzechy i rodzynki. Smażymy kolejną minutę.

Na patelnię przekładamy różyczki kalafiora i 150 ml wody, która została po jego ugotowaniu. Wszystko gotujemy ok. 5 minut. Wywar doprawiamy solą i pieprzem.

W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na jego opakowaniu. Najlepiej, jeśli ugotujemy go w reszcie wody, w której gotowaliśmy kalafiora. Makaron odcedzamy.

Makaron przekładamy na patelnię z sosem. Dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Danie przekładamy na talerze i dekorujemy serem.

Powiązane posty