Pyszny obiad w stylu azjatyckim. Prosty do przygotowania, smaczny i pożywny. Doskonały na rodzinny obiad.
Składniki:
- 250 g pszennego makaronu orientalnego (np. Mie, Chow Mein)
- 2 łyżki oleju
- 300 g mielonej wołowiny
- 1 czerwona cebula
- 200 g kapusty młodej lub pekińskiej
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- dymka lub szczypiorek
- 1 łyżka nasion sezamu lub 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sos:
- 40 ml sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki słodko-pikantnego sosu chili lub słodkiego sosu chili
- 1 łyżka octu ryżowego
Przygotowanie
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na nim mięso. Dodajemy drugą łyżkę oleju z posiekanymi warzywami. Wszystko smażymy do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dosypujemy do nich starty imbir i czosnek. Całość mieszamy.
W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki na sos, który przelewamy na patelnię. Po ok. 2 minutach dodajemy również ugotowany wcześniej makaron. Danie przekładamy na talerze i dekorujemy je nasionami sezamu oraz posiekanym szczypiorkiem z 1 łyżeczką oleju sezamowego.