Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Syrop z szypułek truskawek

Truskawki w filiżance

Co zrobić z szypułkami truskawek? Wcale nie musisz ich wyrzucać! Wykorzystaj je do zrobienia wyjątkowego i naprawdę dobrego syropu.

Składniki

  • Truskawka (1 kg)
  • Erytrytol (1 szklanka)
  • Woda (1 szklanka)

Przygotowanie

Myjemy dokładnie wszystkie truskawki, a następnie odrywamy od nich szypułki, które przekładamy do rondelka. Dodajemy tam również kilka sztuk truskawek (dla słodyczy i koloru). Do rondelka dodajemy cały erytrytol i wodę. Całość zagotowujemy na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut.

Na koniec wystarczy przecedzić syrop przez sitko z drobnymi oczkami. Całość przelewamy do butelki lub słoika. Tak przygotowany syrop możemy podawać jako dodatek do wody, lemoniady albo polewę do deserów. Syrop z szypułek przechowujemy w lodówce.

Powiązane posty