Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z rodzynkami

Sałatka z rodzynkami, screen z YouTube

Wyjątkowo lekka i prosta do przygotowania sałatka, która może być stosowana jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Podaj na talerzu potężną dawkę witamin, które skutecznie wzmocnią odporność domowników!

Składniki na sałatkę

  • Awokado (1 sztuka)
  • Pomidorki koktajlowe (10 sztuk)
  • Kolendra świeża (30 g)
  • Rodzynki (40 g)
  • Szynka szwarcwaldzka (50 g)
  • Natka pietruszki (60 g)
  • Szczaw (60 g)
  • Winogrona jasne (70 g)

Składniki na sos

  • Olej konopny (5 łyżek)
  • Ocen winny (3 łyżki)
  • Miód (1 łyżeczka)
  • Musztarda (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Rodzynki zalewamy ciepłą wodą w niewielkiej miseczce i zostawiamy je na ok. 15 minut. Po tym czasie odcedzamy je i przekładamy na papierowy ręcznik. W czasie jak rodzynki będą się namaczać, siekamy grubo szczaw, kolendrę i natkę pietruszki (pomijamy łodygi). Wszystkie zioła mieszamy ze sobą i przekładamy na talerz.

Teraz na pół przekrajamy winogrona i pomidorki koktajlowe. Układamy je na wierzchu ziół. Następnie przechodzimy do awokado, z które również przecinamy na pół. Wyjmujemy z niego kostkę, a łyżką wyciągamy miąższ i dekorujemy nim sałatkę.

Do tej pory rodzynki prawdopodobnie już zdążyły się namoczyć i nieco wyschnąć na ręczniku papierowym. Przekładamy je na suchą patelnię i bardzo delikatnie podgrzewamy. Muszą zacząć się parzyć i karmelizować. W tym czasie do niewielkiego słoiczka przekładamy wszystkie składniki na sos, zakręcamy naczynie i mocno nim wstrząsamy, żeby dokładnie wymieszać zawartość.

Teraz pozostaje ułożyć plastry szynki wokół sałatki na talerzu, 1 łyżkę rodzynek dodajemy do słoika z sosem, a resztę wysypujemy na sałatkę. Na koniec polewamy sałatkę sosem (ilość wedle uznania). Jeśli zostanie nieco sosu, można wykorzystać go do kolejnej sałatki.

Powiązane posty