Wyjątkowo lekka i prosta do przygotowania sałatka, która może być stosowana jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska. Podaj na talerzu potężną dawkę witamin, które skutecznie wzmocnią odporność domowników!
Składniki na sałatkę
- Awokado (1 sztuka)
- Pomidorki koktajlowe (10 sztuk)
- Kolendra świeża (30 g)
- Rodzynki (40 g)
- Szynka szwarcwaldzka (50 g)
- Natka pietruszki (60 g)
- Szczaw (60 g)
- Winogrona jasne (70 g)
Składniki na sos
- Olej konopny (5 łyżek)
- Ocen winny (3 łyżki)
- Miód (1 łyżeczka)
- Musztarda (1 łyżeczka)
Przygotowanie
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą w niewielkiej miseczce i zostawiamy je na ok. 15 minut. Po tym czasie odcedzamy je i przekładamy na papierowy ręcznik. W czasie jak rodzynki będą się namaczać, siekamy grubo szczaw, kolendrę i natkę pietruszki (pomijamy łodygi). Wszystkie zioła mieszamy ze sobą i przekładamy na talerz.
Teraz na pół przekrajamy winogrona i pomidorki koktajlowe. Układamy je na wierzchu ziół. Następnie przechodzimy do awokado, z które również przecinamy na pół. Wyjmujemy z niego kostkę, a łyżką wyciągamy miąższ i dekorujemy nim sałatkę.
Do tej pory rodzynki prawdopodobnie już zdążyły się namoczyć i nieco wyschnąć na ręczniku papierowym. Przekładamy je na suchą patelnię i bardzo delikatnie podgrzewamy. Muszą zacząć się parzyć i karmelizować. W tym czasie do niewielkiego słoiczka przekładamy wszystkie składniki na sos, zakręcamy naczynie i mocno nim wstrząsamy, żeby dokładnie wymieszać zawartość.
Teraz pozostaje ułożyć plastry szynki wokół sałatki na talerzu, 1 łyżkę rodzynek dodajemy do słoika z sosem, a resztę wysypujemy na sałatkę. Na koniec polewamy sałatkę sosem (ilość wedle uznania). Jeśli zostanie nieco sosu, można wykorzystać go do kolejnej sałatki.