Miłośnicy ziemniaków i sera zwykle zachwycają się takim farszem w pierogach. A tymczasem można go umieścić także w naleśnikach. To na pewno oryginalny pomysł na smaczny obiad. Jak przygotować naleśniki z ziemniakami? Prosto, szybko i przyjemnie – przynajmniej z tym przepisem kulinarnym.
Składniki:
- 10 naleśników
- 50 dag ziemniaków
- 25 dag białego, tłustego sera
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu czarnego
- sól
- 2 jajka
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
Naleśniki smażymy na klarowanym maśle z odrobiną cukru.
Jeżeli natomiast chodzi o nadzienie, to ugotowane ziemniaki musimy odcedzić i rozgnieść widelcem póki są gorące. Następnie siekamy cebulę i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Ser z kolei trzeba rozkruszyć. Teraz wszystkie składniki razem z tłuszczem lądują w misce. Dodajemy sól i pieprz i bardzo dokładnie mieszamy, ale nie rozcieramy. Cała sztuka polega na tym, aby w nadzieniu były grudki ziemniaków i sera.
Naleśniki, gdy już są usmażone, smarujemy nadzieniem, a następnie zawijamy w rulony lub w koperty (tak, jak lubimy). A jeżeli mamy ochotę, to możemy obtoczyć je jeszcze w rozbitym jajku i tartej bułce, a następnie podsmażyć z obydwu stron na maśle.
Zanim podamy naleśniki, polewamy je stopioną słoniną i śmietaną na oddzielnym spodku.