Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Naleśniki z mąki kukurydzianej 

Naleśniki z mąki kukurydzianej 

Do przygotowania naleśników najczęściej używamy bułki pszennej. Sięgamy po nią odruchowo, a tymczasem można przecież wykorzystać kukurydzianą. Dzięki niej smak naleśników możemy odkryć na nowo. Jeżeli do ich przygotowania wykorzystamy kukurydzianą, to potrawa będzie mieć wspaniały aromat i niepowtarzalną chrupiącą teksturę. 

Składniki: 

  • 310 g mąki kukurydzianej 
  • 220 ml napoju owsianego 
  • 2 jajka 
  • 30 ml oleju 
  • Sól 

Sposób przygotowania: 

Potrzebna będzie miska, do której przesiejemy kukurydzianą. Dodajemy jeszcze sól i olej. Składniki mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy jajka i mleko roślinne. Teraz wszystko razem musimy bardzo energicznie wymieszać rózgą. Składniki muszą się ze sobą dobrze połączyć. 

Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Przez ten czas masa w sposób naturalny się zagęści, a mąka wchłonie płyn. 

Teraz średnim ogniu rozgrzewamy patelnię. Nabieranie ciasta najłatwiejsze będzie z wykorzystaniem chochli. Odmierzamy porcję i wlewamy ciasto na patelnię, rozprowadzając je po całej powierzchni i wyrównując. Czekamy, aż zaczną się tworzyć bąbelki i wówczas przewracamy naleśnika na drugą stronę. Będzie gotowy, gdy z obydwu stron będzie mieć kolor złoty. 

Naleśniki układamy na talerzu i czekamy, aż delikatnie przestygną. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Powiązane posty