Do przygotowania naleśników najczęściej używamy bułki pszennej. Sięgamy po nią odruchowo, a tymczasem można przecież wykorzystać kukurydzianą. Dzięki niej smak naleśników możemy odkryć na nowo. Jeżeli do ich przygotowania wykorzystamy kukurydzianą, to potrawa będzie mieć wspaniały aromat i niepowtarzalną chrupiącą teksturę.
Składniki:
- 310 g mąki kukurydzianej
- 220 ml napoju owsianego
- 2 jajka
- 30 ml oleju
- Sól
Sposób przygotowania:
Potrzebna będzie miska, do której przesiejemy kukurydzianą. Dodajemy jeszcze sól i olej. Składniki mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy jajka i mleko roślinne. Teraz wszystko razem musimy bardzo energicznie wymieszać rózgą. Składniki muszą się ze sobą dobrze połączyć.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Przez ten czas masa w sposób naturalny się zagęści, a mąka wchłonie płyn.
Teraz średnim ogniu rozgrzewamy patelnię. Nabieranie ciasta najłatwiejsze będzie z wykorzystaniem chochli. Odmierzamy porcję i wlewamy ciasto na patelnię, rozprowadzając je po całej powierzchni i wyrównując. Czekamy, aż zaczną się tworzyć bąbelki i wówczas przewracamy naleśnika na drugą stronę. Będzie gotowy, gdy z obydwu stron będzie mieć kolor złoty.
Naleśniki układamy na talerzu i czekamy, aż delikatnie przestygną. Podajemy z ulubionymi dodatkami.