Czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw, a szczególnie prozdrowotne właściwości ma czosnek niedźwiedzi. Reguluje ciśnienie, działa przeciwzapalnie, a także wspomaga pracę układu pokarmowego. Swoje pozytywne cechy może zachować na długo, szczególnie wtedy, jeżeli na jego bazie przygotowana będzie nalewka. Nie wymaga to fachowej wiedzy, a potem można się delektować wspaniałym trunkiem. Poza tym przepis przewiduje rzeczywiście minimalną ilość składników.
Składniki:
- 2 duże garście liści i łodyżek czosnku niedźwiedziego (powinny być posiekane)
- pół litra 40 % alkoholu
Sposób przygotowania:
Zanim posiekamy liście czosnku niedźwiedziego, należy je dokładnie umyć, a następnie osuszyć.
W następnym kroku należy je umieścić w czystym, umytym i wyparzonym słoju. Trzeba je ubijać do momentu, aż zaczną puszczać sok. Gdy to nastąpi, zalewamy je alkoholem. Zwróćmy uwagę na to, że liście powinny być w wódce w całości zanurzone.
Kolejny krok przygotowywania nalewki to przykrycie słoika i odstawienie go na 2 tygodnie w jakieś ciepłe miejsce. Nie zapomnijmy jednak o tym, aby co 2 dni lekko wstrząsnąć słojem.
Po takim okresie czasu nalewka jest w zasadzie gotowa. Trzeba ją jeszcze tylko przefiltrować przez gazę. Można też zastosować do tego celu filtr do kawy. Nalewkę przelewamy do ciemnych butelek i szczelnie zamykamy.
Taki trunek najlepiej konsumować po posiłku.