Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Nalewka na bazie czosnku niedźwiedziego 

butelka na stole

Czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw, a szczególnie prozdrowotne właściwości ma czosnek niedźwiedzi. Reguluje ciśnienie, działa przeciwzapalnie, a także wspomaga pracę układu pokarmowego. Swoje pozytywne cechy może zachować na długo, szczególnie wtedy, jeżeli na jego bazie przygotowana będzie nalewka. Nie wymaga to fachowej wiedzy, a potem można się delektować wspaniałym trunkiem. Poza tym przepis przewiduje rzeczywiście minimalną ilość składników. 

Składniki: 

  • 2 duże garście liści i łodyżek czosnku niedźwiedziego (powinny być posiekane) 
  • pół litra 40 % alkoholu 

Sposób przygotowania: 

Zanim posiekamy liście czosnku niedźwiedziego, należy je dokładnie umyć, a następnie osuszyć. 

W następnym kroku należy je umieścić w czystym, umytym i wyparzonym słoju. Trzeba je ubijać do momentu, aż zaczną puszczać sok. Gdy to nastąpi, zalewamy je alkoholem. Zwróćmy uwagę na to, że liście powinny być w wódce w całości zanurzone. 

Kolejny krok przygotowywania nalewki to przykrycie słoika i odstawienie go na 2 tygodnie w jakieś ciepłe miejsce. Nie zapomnijmy jednak o tym, aby co 2 dni lekko wstrząsnąć słojem. 

Po takim okresie czasu nalewka jest w zasadzie gotowa. Trzeba ją jeszcze tylko przefiltrować przez gazę. Można też zastosować do tego celu filtr do kawy. Nalewkę przelewamy do ciemnych butelek i szczelnie zamykamy. 

Taki trunek najlepiej konsumować po posiłku.

Powiązane posty