Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Nalewka z borówki amerykańskiej

Nalewka z borówki amerykańskiej

Jak przygotować nalewkę z pysznej borówki amerykańskiej? Dość prosto, choć potrzebna jest cierpliwość. Nalewka według tego przepisu po prostu Cię urzeknie.

Składniki

  • Borówka amerykańska – 2 kg
  • Cukier – 400 g
  • Woda – 750 ml
  • Spirytus 95% – 1 litr

Przygotowanie

Umyte owoce przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3 dni (najlepiej na nasłoneczniony parapet). Następnie rozcieńczamy alkohol wodą i przelewamy do słoja z borówkami. Naczynie odstawiamy na 4 tygodnie (temperatura pokojowa).

Po tym czasie oddzielamy owoce od płynu i zostawiamy je w zamkniętym słoju na kilka dni. W tym czasie puszczą jeszcze trochę soków, które przelewamy do szczelnie zamkniętego naczynia z alkoholem. Teraz wystarczy, że przefiltrujemy nalewkę i rozlejemy ją do butelek. Pełnię smaku osiągnie po ok. 6 miesiącach leżakowania.

Powiązane posty