Jak przygotować nalewkę z pysznej borówki amerykańskiej? Dość prosto, choć potrzebna jest cierpliwość. Nalewka według tego przepisu po prostu Cię urzeknie.
Składniki
- Borówka amerykańska – 2 kg
- Cukier – 400 g
- Woda – 750 ml
- Spirytus 95% – 1 litr
Przygotowanie
Umyte owoce przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3 dni (najlepiej na nasłoneczniony parapet). Następnie rozcieńczamy alkohol wodą i przelewamy do słoja z borówkami. Naczynie odstawiamy na 4 tygodnie (temperatura pokojowa).
Po tym czasie oddzielamy owoce od płynu i zostawiamy je w zamkniętym słoju na kilka dni. W tym czasie puszczą jeszcze trochę soków, które przelewamy do szczelnie zamkniętego naczynia z alkoholem. Teraz wystarczy, że przefiltrujemy nalewkę i rozlejemy ją do butelek. Pełnię smaku osiągnie po ok. 6 miesiącach leżakowania.