Miłośnicy nalewek na pewno będą zadowoleni z tego przepisu. Nalewka z w głogu to nie tylko gwarancja wyjątkowo pięknego koloru, ale również smaku. Wszystko właśnie dzięki owocom głogu, które mają bardzo charakterystyczny smak, ale także dodatkom takim jak cynamon i goździki. Jeżeli skorzystacie z tej receptury, to możecie być pewni, że taki trunek wspaniale będzie smakować i rozgrzewać w chłodniejsze, jesienne wieczory.
Składniki:
- 500 g cukru
- 5 goździków
- 3 anyżowe gwiazdki
- laska cynamonu
- 1,5 kg owoców głogu
- 0,75 l spirytusu
- 1 litr wody
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Musimy przygotować owoce głogu. Należy je umyć i pozbawić szypułek. Następnie musimy je rozsypać w jakimś plastikowym pojemniku i zamrozić. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki.
Gdy już będą zamrożone, można je wyjąć z zamrażalnika. Potem przesypujemy je do dużej butli albo gąsiora w zależności od tego, jakim naczyniem dysponujemy. Teraz musimy dodać przyprawy i zalać całość alkoholem. Następnie naczynie musimy szczelnie zamknąć i odstawić na 4 – 6 tygodni. Należy też pamiętać, aby przynajmniej 2 razy w tygodniu potrząsnąć naczyniem.
Gdy już minie ten czas, zlewamy do butli alkohol i znów szczelnie zamykamy.
Teraz będziemy gotować syrop na bazie cukru i wody. Po ugotowaniu studzimy, a następnie zalewamy owoce głogu. Znów będziemy musieli poczekać około 4 tygodni. Gdy minie ten czas, odcedzamy. Syrop, który otrzymaliśmy, musimy teraz połączyć z odlanym wcześniej alkoholem.
Teraz musimy nalewkę przefiltrować. Do tego celu użyjemy filtra do kawy. Może to być także gęsta ściereczka. Pozostaje już trunek przelać do wyparzonych butelek, a następnie odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Najlepiej będzie smakować po 2 miesiącach.