Kto powiedział, że nalewki cenione za rozgrzewające działanie będą się sprawdzały tylko jesienią i zimą? Każdy od czasu do czasu niezależnie od pory roku może spróbować wspaniałej nalewki z czerwonych porzeczek. A jej dodatkową zaletą jest to, że będzie dobrze komponować się z drobiem lub czerwonym mięsem.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki
- 2 szklanki spirytusu
- 2 szklanki wódki
- 1 szklanka miodu
- 1 laska wanilii
- 3 – 4 goździki
- kora cynamonu
Sposób przygotowania:
Owoce należy najpierw umyć, a potem odsączyć i umieścić w słoju. Przyda się duży szklany słój, a jeszcze lepiej gąsiorek. Porzeczki wrzucamy do słoja, po czym zalewamy alkoholem, który powinien być wymieszany z przyprawami.
Taką miksturę należy odstawić w ciepłe miejsce na okres 6 tygodni. Co jakiś czas należy potrząsnąć słoikiem.
Gdy minie 6 tygodni, zlewamy alkohol i odstawiamy go w miejsce bez dostępu światła. Owoce natomiast, które będą odsączone z alkoholu, należy zalać płynnym miodem.
W momencie, gdy owoce już puszczą sok, należy go zlać, a następnie zmieszać z wcześniej odlanym alkoholem.
Ostatni etap przygotowywania nalewki to przefiltrowanie i rozlanie do butelek. Taki trunek powinien być odstawiony na pół roku.