Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Nalewka w czerwonych porzeczek 

butelka i kieliszki

Kto powiedział, że nalewki cenione za rozgrzewające działanie będą się sprawdzały tylko jesienią i zimą? Każdy od czasu do czasu niezależnie od pory roku może spróbować wspaniałej nalewki z czerwonych porzeczek. A jej dodatkową zaletą jest to, że będzie dobrze komponować się z drobiem lub czerwonym mięsem. 

Składniki: 

  • 1 kg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki 
  • 2 szklanki spirytusu 
  • 2 szklanki wódki  
  • 1 szklanka miodu 
  • 1 laska wanilii 
  • 3 – 4 goździki 
  • kora cynamonu 

Sposób przygotowania: 

Owoce należy najpierw umyć, a potem odsączyć i umieścić w słoju. Przyda się duży szklany słój, a jeszcze lepiej gąsiorek. Porzeczki wrzucamy do słoja, po czym zalewamy alkoholem, który powinien być wymieszany z przyprawami. 

Taką miksturę należy odstawić w ciepłe miejsce na okres 6 tygodni. Co jakiś czas należy potrząsnąć słoikiem. 

Gdy minie 6 tygodni, zlewamy alkohol i odstawiamy go w miejsce bez dostępu światła. Owoce natomiast, które będą odsączone z alkoholu, należy zalać płynnym miodem. 

W momencie, gdy owoce już puszczą sok, należy go zlać, a następnie zmieszać z wcześniej odlanym alkoholem. 

Ostatni etap przygotowywania nalewki to przefiltrowanie i rozlanie do butelek. Taki trunek powinien być odstawiony na pół roku. 

Powiązane posty