Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ogórki faszerowane twarożkiem 

ogórki z twarogiem

Przepisy na smukłą sylwetkę zyskują na popularności. Nie inaczej jest z ogórkami i twarożkiem. To danie lekkie, które perfekcyjnie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Warzywa dostarczą nam niezbędnych witamin, a twarożek zapewni odpowiednią ilość białka. Potrawa sprawdzi się w przypadku osób aktywnych lub odchudzających się. 

Składniki: 

  • kostka sera twarogowego – 200 g 
  • 4 małe ogórki 
  • 6 rzodkiewek 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 2% 
  • ząbek czosnku 
  • 3 łyżki szczypiorku 
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika 
  • pieprz i sól 

Sposób przygotowania: 

Ogórki należy przeciąć wzdłuż na dwie części. Usuwamy z nich nasiona, które po prostu można zjeść. W końcu ważne, aby nic się nie marnowało. 

Teraz przyszedł czas na rzodkiewki. Trzeba je posiekać na małe kawałki. Podobnie postępujemy z czosnkiem. 

Bierzemy miskę, w której wymieszamy twarożek z jogurtem. Do środka dodajemy posiekany czosnek, siekane rzodkiewki i szczypiorek. Dodajemy sól i pieprz, zgodnie z własnym gustem. 

Mieszanka jest już gotowa, a więc można nią wypełnić przygotowane wcześniej połówki ogórków. 

Na wierzch sypiemy podsmażone nasiona słonecznika i już możemy się zabierać do jedzenia.

Powiązane posty