Przepisy na smukłą sylwetkę zyskują na popularności. Nie inaczej jest z ogórkami i twarożkiem. To danie lekkie, które perfekcyjnie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Warzywa dostarczą nam niezbędnych witamin, a twarożek zapewni odpowiednią ilość białka. Potrawa sprawdzi się w przypadku osób aktywnych lub odchudzających się.
Składniki:
- kostka sera twarogowego – 200 g
- 4 małe ogórki
- 6 rzodkiewek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 2%
- ząbek czosnku
- 3 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Ogórki należy przeciąć wzdłuż na dwie części. Usuwamy z nich nasiona, które po prostu można zjeść. W końcu ważne, aby nic się nie marnowało.
Teraz przyszedł czas na rzodkiewki. Trzeba je posiekać na małe kawałki. Podobnie postępujemy z czosnkiem.
Bierzemy miskę, w której wymieszamy twarożek z jogurtem. Do środka dodajemy posiekany czosnek, siekane rzodkiewki i szczypiorek. Dodajemy sól i pieprz, zgodnie z własnym gustem.
Mieszanka jest już gotowa, a więc można nią wypełnić przygotowane wcześniej połówki ogórków.
Na wierzch sypiemy podsmażone nasiona słonecznika i już możemy się zabierać do jedzenia.