Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Panna cotta – czekolada z galaretką

Panna cotta - czekolada z galaretką

Zniewalająco smaczny deser, którego koniecznie musisz spróbować. Jest prosty w przygotowaniu i urzeknie każdego, kto tylko po niego sięgnie.

Składniki:

  • Żelatyna – 1 i 1/2 łyżeczki
  • Pełne mleko 3,2% – 200 ml
  • Śmietanka kremowa 36% – 200 ml
  • Kakao – 1 łyżeczka
  • Cukier – 50 g
  • Laska wanilii – 1/2
  • Ciemna czekolada – 80 g

Galaretka owocowa:

  • Żelatyna – 1 i 1/2 łyżeczki
  • Mus owocowy – 3/4 szklanki
  • Cukier – 2 łyżki

Przygotowanie

Żelatynę zalewamy 1 łyżką ciepłej wody i odstawiamy na ok. 5 minut, żeby porządnie namokła. W tym czasie gotujemy mus owocowy z cukrem. Odstawiamy go z ognia i po delikatnym przestygnięciu dodajemy do niego żelatynę. Mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia.

Teraz przelewamy mus do szklanek deserowych, studzimy i przestawiamy do lodówki. Gdy całkowicie stężeje, zalejemy go czekoladową panną cottą, którą właśnie zaczynamy przygotowywać.

Zalewamy żelatynę 1 łyżką ciepłej wody i odstawiamy na ok. 5 minut. W tym czasie do rondelka przelewamy mleko, kakao, śmietankę, a także dodajemy cukier i przekrojoną na pół (wzdłuż) laskę wanilii. Delikatnie gotujemy na małym ogniu. Po chwili zdejmujemy rondelek z palnika i wyjmujemy z niego laskę wanilii. Wyskrobujemy z niej ziarenka. Teraz laskę wanilii i wyskrobane ziarenka ponownie przekładamy do rondelka z mlekiem. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do momentu jej całkowitego rozpuszczenia.

Do wywaru dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy jeszcze przez ok. 2 minuty. Przelewamy całość przez sito i studzimy. Tak przygotowany krem wylewamy na schłodzoną w lodówce galaretkę owocową. Deser najlepiej będzie smakował po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.

Powiązane posty