Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Panna cotta w 100% jogurtowa

Panna cotta w 100% jogurtowa

Pyszny deser z dodatkiem w postaci biszkoptów moczonych w kawie.

Składniki

Biszkopty w kawie:

  • mocna kawa – 1/2 szklanki (z przedłużonego 1 espresso lub z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
  • likier kawowy, likier amaretto lub cukier – 1 łyżka
  • podłużne biszkopty – 4-6 sztuk (jak do tiramisu)
  • żelatyna – 1/2 łyżeczki

Krem:

  • biała czekolada – 1 sztuka
  • żelatyna w proszku – 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny (lub grecki) – 200 g
  • skórka z pomarańczy – szczypta
  • likier pomarańczowy lub rum – 2 łyżki likieru lub 1 łyżka rumu

Dekoracja:

  • konfitura gruszkowa lub inna ulubiona np. frużelina

Przygotowanie

Zaczynamy od biszkoptów w kawie, a więc mieszamy likier z kawą. Przełamane biszkopty maczamy w napoju i układamy w kieliszkach. Następnie zaparzamy kilka łyżeczek kawy, rozpuszczamy w niej żelatynę (1/2 łyżeczki) i polewamy biszkopty.

Następnie żelatynę zalewamy 1 łyżką ciepłej wody i odstawiamy na 5 minut. Czekoladę rozpuszczamy w tym czasie w rondelku. Odstawiamy z ognia i dodajemy do niej po łyżce jogurtu, cały czas mieszając. Następnie dodajemy skórkę pomarańczy i likier lub rum.

Teraz do żelatyny dodajemy 4 łyżki gorącej wody i mieszamy do momentu rozpuszczenia się masy. Studzimy żelatynę i dodajemy do niej masę jogurtową. Tak przygotowany krem przekładamy do kieliszków na biszkopty. Na koniec wstawiamy kieliszki do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy gruszkami w syropie.

Powiązane posty