Pyszny deser z dodatkiem w postaci biszkoptów moczonych w kawie.
Składniki
Biszkopty w kawie:
- mocna kawa – 1/2 szklanki (z przedłużonego 1 espresso lub z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
- likier kawowy, likier amaretto lub cukier – 1 łyżka
- podłużne biszkopty – 4-6 sztuk (jak do tiramisu)
- żelatyna – 1/2 łyżeczki
Krem:
- biała czekolada – 1 sztuka
- żelatyna w proszku – 1 łyżeczka
- jogurt naturalny (lub grecki) – 200 g
- skórka z pomarańczy – szczypta
- likier pomarańczowy lub rum – 2 łyżki likieru lub 1 łyżka rumu
Dekoracja:
- konfitura gruszkowa lub inna ulubiona np. frużelina
Przygotowanie
Zaczynamy od biszkoptów w kawie, a więc mieszamy likier z kawą. Przełamane biszkopty maczamy w napoju i układamy w kieliszkach. Następnie zaparzamy kilka łyżeczek kawy, rozpuszczamy w niej żelatynę (1/2 łyżeczki) i polewamy biszkopty.
Następnie żelatynę zalewamy 1 łyżką ciepłej wody i odstawiamy na 5 minut. Czekoladę rozpuszczamy w tym czasie w rondelku. Odstawiamy z ognia i dodajemy do niej po łyżce jogurtu, cały czas mieszając. Następnie dodajemy skórkę pomarańczy i likier lub rum.
Teraz do żelatyny dodajemy 4 łyżki gorącej wody i mieszamy do momentu rozpuszczenia się masy. Studzimy żelatynę i dodajemy do niej masę jogurtową. Tak przygotowany krem przekładamy do kieliszków na biszkopty. Na koniec wstawiamy kieliszki do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy gruszkami w syropie.