Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Marynowana papryka z fetą 

papryka

Duża uroczystość, czy też nawet grill dla znajomych i rodziny nie może się obyć bez kolorowych i smakowitych przystawek. W takiej sytuacji idealnie sprawdzi się marynowana papryka nafaszerowana serem feta. Trochę trzeba się napracować, ale warto, bo efekt jest pyszny. 

Składniki: 

  • 1,5 – 2 kg papryki czereśniowej 
  • 320-350g słonego sera feta 
  • czosnek 
  • sól, pieprz 
  • zalewa: 
  • 6 szklanek wody 
  • 1 szklanka octu 10% 
  • 40dag cukru 
  • 2 łyżki soli 

Sposób przygotowania: 

Najpierw papryczki należy pozbawić czubków. Potem wycinamy delikatnie gniazdo, a następnie płuczemy pod wodą. Papryki trzeba także obgotować, ale niedługo – około 6 minut. Teraz papryki odsączamy i studzimy. 

Aby przygotować ser feta, należy go rozdrobnić widelcem. Musi powstać gładka masa. Doprawiamy jeszcze pieprzem i solą, a potem po prostu nadziewamy paprykę. 

Teraz należy z podanych składników zagotować zalewę. Potrzebne będą dokładnie umyte i wyparzone słoiczki. W nich umieszczamy papryczki. Należy je ułożyć dosyć szczelnie, ale jednocześnie delikatnie. Dokładamy także ząbek czosnku. 

Następnie całość zalewamy gotującą zalewą, a słoiki mocno zakręcamy. Należy je odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Takie przekąski będą gotowe po 3-4 dniach. 

Powiązane posty