Duża uroczystość, czy też nawet grill dla znajomych i rodziny nie może się obyć bez kolorowych i smakowitych przystawek. W takiej sytuacji idealnie sprawdzi się marynowana papryka nafaszerowana serem feta. Trochę trzeba się napracować, ale warto, bo efekt jest pyszny.
Składniki:
- 1,5 – 2 kg papryki czereśniowej
- 320-350g słonego sera feta
- czosnek
- sól, pieprz
- zalewa:
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 40dag cukru
- 2 łyżki soli
Sposób przygotowania:
Najpierw papryczki należy pozbawić czubków. Potem wycinamy delikatnie gniazdo, a następnie płuczemy pod wodą. Papryki trzeba także obgotować, ale niedługo – około 6 minut. Teraz papryki odsączamy i studzimy.
Aby przygotować ser feta, należy go rozdrobnić widelcem. Musi powstać gładka masa. Doprawiamy jeszcze pieprzem i solą, a potem po prostu nadziewamy paprykę.
Teraz należy z podanych składników zagotować zalewę. Potrzebne będą dokładnie umyte i wyparzone słoiczki. W nich umieszczamy papryczki. Należy je ułożyć dosyć szczelnie, ale jednocześnie delikatnie. Dokładamy także ząbek czosnku.
Następnie całość zalewamy gotującą zalewą, a słoiki mocno zakręcamy. Należy je odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Takie przekąski będą gotowe po 3-4 dniach.