Makaron stanowi podstawę kuchni włoskiej. Uwielbiamy go także w Polsce, coraz chętniej poznając italskie smaki. Wiele osób też jak się okazuje, nigdy nie pomyślałoby, że makaron można jeść z sardynkami. Tymczasem takie danie smakuje wyjątkowo dobrze.
Składniki:
- makaron bugattini/ spagetti 10 dag na osobę
- sadrynki świeże 30 dag/ lub puszka sardynekw pomidorach
- anchovies 4 fileciki
- koper włoski pół bulwy lub nasiona zalane wrzątkiem
- cebula
- rodzynki garstka/ nie użyłam
- orzeszki piniowe/ nie użyłam
- szafran dla koloru/ może być kurkuma
- passata 200 ml/ lub łyżka koncentratu
- białe wino słodkie typu marsala/ użyłam zwykłego
- bułka tarta podprażona 10 dag/ zastępnik parmezanu
- sól i poeprz/ chili
- oliwa z oliwek
- u mnie dodatkowo kawałek cukinii/ jako warzywko
- czosnek 2 ząbki
Sposób przygotowania:
Jeśli kupujemy sardynki w puszce, to wystarczy je wyjąć. Jeżeli jednak zdecydowaliśmy się na świeże, trzeba je oczyścić. Następnie przesmażamy na oliwie i odkładamy na bok.
Zalewamy wrzątkiem nasiona kopru.
Siekamy cebulę i koper włoski i przesmażamy na patelni – na tej samej, na której smażyliśmy ryby. Pod koniec dodajemy posiekane przyprawy, czosnek i anchovies.
Czekamy, aż czosnek zacznie wydzielać wspaniały aromat. Wtedy dodajemy passatę oraz wodę wykorzystaną do zaparzania nasion kopru. Dodajemy jeszcze białe wino i rodzynki, ale nie są obowiązkowe.
Czekamy, aż całość zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy rybki i łączymy z ugotowanym makaronem. Na górę sypiemy parmezan.