Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pasta z selera 

Pasta z selera 

Z pewnością wielu z nas nic tak nie drażni, jak marnowanie jedzenia. Niestety czasami, gdy przygotowujemy jakieś potrawy, to siłą rzeczy zostają jakieś resztki na przykład warzyw. Możliwe, że przygotowywaliście coś z selera i została niewykorzystana nać. W takiej sytuacji można wykorzystać te resztki, a powstanie niezwykle smakowita pasta. Może być wspaniałym dodatkiem do sosów, kanapek albo zup. Wzmocni smak i będzie bardzo zdrowa. Taka pasta to może być także świetne pesto dodane do makaronu. 

Składniki: 

  • 10-12 łodyg selera wraz z liśćmi 
  • ok. 2 łyżki soli (20g) 
  • 4 łyżki oliwy 

Sposób przygotowania: 

Najpierw łodygi selera musimy opłukać, a następnie osuszyć. Najlepiej to zrobić, wykorzystując ręcznik papierowy. Teraz odrywamy liście. 

W kolejnym kroku należy warzywa pokroić i wrzucić do blendera. Dodajemy także sól, aby poprawić smak. Składniki mieszamy, dodając oliwę, ale porcjami. Robimy tak do momentu, aż powstanie jednolita pasta. 

Gdy już będzie gotowa, przekładamy ją do słoiczków. Pamiętajmy, aby wcześniej je wyparzyć. Polewamy jeszcze oliwą i zakręcamy. Tak przygotowaną pastę można przechowywać długo i używać tak często, jak tylko potrzebujemy, dodając do różnych potraw. 

Powiązane posty