Prosty przepis na pyszne śniadanie. Wystarczy dodać świeże pieczywo, a pasta z wędzonej ryby stanie się prawdziwym przysmakiem.
Składniki:
- 4 jajka
- ok. 500 g wędzonego dorsza lub innej białej ryby (np. makreli, halibuta)
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju/oliwy
- 4 ogórki kiszone
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany 18%
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie
Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek, siekamy je i przekładamy do miski. Rybę oczyszczamy z ości i skóry. Przygotowane mięso rozdrabniamy i przekładamy do miski z jajkiem. Dodajemy tam również pokrojoną w kostkę i zeszkloną na gorącym oleju cebulę. Dosypujemy pokrojone w drobną kostkę ogórki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym mieszamy z majonezem, posiekanym szczypiorkiem i śmietaną.