Są takie przystawki, po które z chęcią sięgną zawsze wszyscy goście niezależnie od gustów kulinarnych. Należą do nich paszteciki. Tradycyjnie naturalnie pojawiają się na stołach świątecznych, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwować je podczas ważnych przyjęć, ale również wtedy, gdy przygotowujesz grilla dla znajomych lub rodziny. Paszteciki w tej wersji nadziewane są farszem z soczewicy, a więc zadowolą wszystkich wegetarian, choć nie tylko. Walory smakowe mają niezaprzeczalne.
Składniki:
- ciasto francuskie
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- kumin
- ziarna kolendry
- 2 łyżki majonezu
- 4 pieczarki
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko barszcz czerwony
Sposób przygotowania:
Soczewicę oczywiście najpierw należy ugotować. To jednak nie koniec obróbki cieplnej, ponieważ potem musimy ją usmażyć na patelni razem z czosnkiem i resztą przypraw.
Gdy otrzymana masa wystygnie, dodajemy majonez. Po wymieszaniu powstał farsz, który następnie nakładamy na ciasto francuskie. Należy je pokroić na kształt pasztecików.
Roztrzepanym jajkiem smarujemy górną warstwę ciasta, po czym pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Tak przygotowane paszteciki najlepiej będą smakować z barszczem czerwonym. Najzdrowszy będzie ten przygotowany samodzielnie w domu, ale od biedy można użyć również barszczu z torebki.
Pamiętajmy też, że nie od razu musimy skonsumować wszystkie paszteciki. Można je zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy.