Bataty to nic innego jak po prostu słodkie ziemniaki. Każdy, kto ich próbował, rzeczywiście przyznaje, że są bardzo smaczne, ale w nadmiarze mogą być jednak dla części osób zbyt słodkie. Można jednak temu zaradzić, korzystając właśnie z tego przepisu, jeżeli bowiem bataty upieczemy, to swoją słodkość tracą, ale nie do końca. Będą więc takie, jak należy, czyli po prostu staną się świetną przekąską.
Składniki:
- 800 g batatów
- sól, pieprz
- gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (może być oregano)
- 1 łyżka oliwy extra
- opcjonalnie: szczypta płatków chili lub chili w proszku
Sposób przygotowania:
Najpierw bataty obieramy, a następnie kroimy na plastry o grubości 1 cm. Potrzebna będzie duża blacha, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Na niej układamy kawałki warzyw.
Teraz należy jeszcze je posypać, popieprzyć i jeżeli ktoś ma ochotę, można dodać odrobinę chili. Sypiemy na wierzch listki rozmarynu i suszone zioła. Na koniec skrapiamy oliwą.
Następnie wstawiamy do piekarnika, który należy rozgrzać do 200°C. Pieczemy przez około 25 minut.