Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pieczone bataty

bataty

Bataty to nic innego jak po prostu słodkie ziemniaki. Każdy, kto ich próbował, rzeczywiście przyznaje, że są bardzo smaczne, ale w nadmiarze mogą być jednak dla części osób zbyt słodkie. Można jednak temu zaradzić, korzystając właśnie z tego przepisu, jeżeli bowiem bataty upieczemy, to swoją słodkość tracą, ale nie do końca. Będą więc takie, jak należy, czyli po prostu staną się świetną przekąską. 

Składniki:

  • 800 g batatów 
  • sól, pieprz 
  • gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (może być oregano)
  • 1 łyżka oliwy extra 
  • opcjonalnie: szczypta płatków chili lub chili w proszku 

Sposób przygotowania:

Najpierw bataty obieramy, a następnie kroimy na plastry o grubości 1 cm. Potrzebna będzie duża blacha, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Na niej układamy kawałki warzyw. 

Teraz należy jeszcze je posypać, popieprzyć i jeżeli ktoś ma ochotę, można dodać odrobinę chili. Sypiemy na wierzch listki rozmarynu i suszone zioła. Na koniec skrapiamy oliwą. 

Następnie wstawiamy do piekarnika, który należy rozgrzać do 200°C. Pieczemy przez około 25 minut. 

Powiązane posty