Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pierogi z bobem i koperkiem 

Pierogi z bobem i koperkiem

Bób niejednokrotnie traktowany w kuchni nieco po macoszemu, jest jednak bardzo wartościowy. A dodatkowo może mieć zastosowanie dla wielu smakoszy raczej nietypowe. Może bowiem posłużyć jako składnik farszu pierogowego. Jeśli chcecie urozmaicić swoje menu i zaskoczyć bliskich niebanalnymi pierożkami, to ten przepis jest akurat dla was. 

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej  
  • pół szklanki gorącej wody  
  • sól 375 g bobu  
  • koperek  
  • bulion warzywny  
  • cebula  
  • 35 g sera feta albo wędzonego twarogu  
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dolewamy wodę i zaczynamy mieszać. Najpierw widelcem, a potem ręcznie. Ciasto odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. 

Bób należy gotować do momentu, aż stanie się miękki. Skórka powinna łatwo odchodzić. Pamiętajmy też, aby po ugotowaniu przelać go dużą ilością zimnej wody. Dopiero wtedy, gdy wystygnie, obieramy ze skórki. 

Kroimy teraz w drobną kostkę cebulę, a następnie smażymy na patelni do momentu, aż lekko się zarumieni. 

Koperek siekamy na drobno. 

Następnie z użyciem widelca rozgniatamy bób, po czym dodajemy pokruszoną fetę, koperek, bulion i cebulę, którą smażyliśmy. 

Dzielimy na kilka części ciasto. Jedną z tych części rozwałkowujemy na placek. Powinien być cienki. Teraz wycinamy okrągłe kawałki. Na każdym nakładamy łyżeczkę farszu. Zwijamy na pół, aby uzyskać półksiężyce. Na brzegach ciasto ściskamy.

Pierogi mamy więc przygotowane do gotowania. Teraz gotujemy je przez około 5 minut w osolonym wrzątku. Znakiem, że już są ugotowane, będzie moment, w którym zaczną wypływać na powierzchnię.

Powiązane posty