Niezawodny przepis na grilla. Przy imprezie towarzyskiej czy spotkaniu rodzinnym – po prostu must have.
Składniki
- Piersi kurczaka: 4 sztuki
Przyprawy i sosy
- Przyprawa do grilla : 1 łyżeczka
- Sos do burgerów: 100 mililitrów
- Świeży rozmaryn posiekany: 1 łyżka
- Grubo zmielony czarny pieprz: 1 łyżeczka
- Ząbki czosnku: 3 sztuki
Pozostałe składniki
- Oliwa z oliwek: 75 mililitrów
- Miód: 4 łyżki
- Ocet balsamiczny: 4 łyżki
Przygotowanie
Piersi z kurczaka przekroimy wzdłuż na pół. Następnie delikatnie je rozbijemy przez folię, zapewniając jednolitą grubość mięsa na całej długości.
W małej miseczce połączmy miód z octem balsamicznym, oliwą, przyprawą, czarnym pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i czosnkiem. Piersi z kurczaka zanurzamy w przygotowanej marynacie. Grillujemy przez około 5 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu. Podajemy z sosem.