Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Piersi kurczaka z rozmarynem

Piersi kurczaka z rozmarynem

Niezawodny przepis na grilla. Przy imprezie towarzyskiej czy spotkaniu rodzinnym – po prostu must have.

Składniki

  • Piersi kurczaka: 4 sztuki

Przyprawy i sosy

  • Przyprawa do grilla : 1 łyżeczka
  • Sos do burgerów: 100 mililitrów
  • Świeży rozmaryn posiekany: 1 łyżka
  • Grubo zmielony czarny pieprz: 1 łyżeczka
  • Ząbki czosnku: 3 sztuki

Pozostałe składniki

  • Oliwa z oliwek: 75 mililitrów
  • Miód: 4 łyżki
  • Ocet balsamiczny: 4 łyżki

Przygotowanie

Piersi z kurczaka przekroimy wzdłuż na pół. Następnie delikatnie je rozbijemy przez folię, zapewniając jednolitą grubość mięsa na całej długości.

W małej miseczce połączmy miód z octem balsamicznym, oliwą, przyprawą, czarnym pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i czosnkiem. Piersi z kurczaka zanurzamy w przygotowanej marynacie. Grillujemy przez około 5 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu. Podajemy z sosem.

Powiązane posty