Zachwycający szpinak na ostro, który znajdzie w Twojej kuchni wiele zastosowań. Może być stosowany jako dodatek do dań, a także zastąpić sos do nachos.
Składniki
- Świeży lub mrożony szpinak (450 gramów)
- Sos śmietanowo-ziołowy (1 opakowanie)
- Masło lub margaryna (2 łyżki)
- Śmietana 18% (100 mililitrów)
- Cebula (0.5 sztuki)
- Pieprz cayenne (1 szczypta)
- Gałka muszkatołowa (1 szczypta)
- Starty żółty ser (100 gramów)
- Tabasco (1 opakowanie)
Przygotowanie
Rozmrażamy szpinak i odciskamy z niego nadmiar wody. Jeśli zdecydujemy się na świeży szpinak, to dokładnie go płuczemy. W garnku podsmażamy posiekaną cebulę, do której dodajemy szpinak, a całość zalewamy sosem śmietanowo-ziołowym połączonym ze śmietaną 18%. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia.
Do garnka dodajemy gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystko miksujemy blenderem i posypujemy startym serem. Następnie przekładamy powstałą masę do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 oC.