Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pikantny szpinak

Szpinak na ostro

Zachwycający szpinak na ostro, który znajdzie w Twojej kuchni wiele zastosowań. Może być stosowany jako dodatek do dań, a także zastąpić sos do nachos.

Składniki

  • Świeży lub mrożony szpinak (450 gramów)
  • Sos śmietanowo-ziołowy (1 opakowanie)
  • Masło lub margaryna (2 łyżki)
  • Śmietana 18% (100 mililitrów)
  • Cebula (0.5 sztuki)
  • Pieprz cayenne (1 szczypta)
  • Gałka muszkatołowa (1 szczypta)
  • Starty żółty ser (100 gramów)
  • Tabasco (1 opakowanie)

Przygotowanie

Rozmrażamy szpinak i odciskamy z niego nadmiar wody. Jeśli zdecydujemy się na świeży szpinak, to dokładnie go płuczemy. W garnku podsmażamy posiekaną cebulę, do której dodajemy szpinak, a całość zalewamy sosem śmietanowo-ziołowym połączonym ze śmietaną 18%. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia.

Do garnka dodajemy gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystko miksujemy blenderem i posypujemy startym serem. Następnie przekładamy powstałą masę do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 oC.

Powiązane posty