Moda na oszczędzanie w przypadku zagadnień kulinarnych objawia się postawą “zero waste”. Idealnym przykładem jest ten przepis, zgodnie z którym niezwykle smaczne kotlety możemy zrobić z tego, co zostało po gotowaniu rosołu. Pyszne wegetariańskie kotlety mogą wystąpić w roli przekąski lub być podane do obiadu.
Składniki:
- warzywa z rosołu
- jajko
- bułka tarta
- jogurt naturalny
- mąka pszenna
- natka pietruszki
- koperek
- szczypior
- sól, pieprz, bazylia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wykorzystane do gotowania rosołu warzywa należy odcisnąć i umieścić w misce. Rozgniatamy je i wbijamy jajko. Dodajemy bułkę tartą, a następnie mąkę pszenną. Należy dodać także zioła, najlepiej posiekane oraz sól i pieprz. Całość należy dokładnie wymieszać.
Tak powstałą warzywną masę trzeba w odpowiedni sposób uformować. Robimy równe i okrągłe kotleciki.
Następnie postępujemy tak samo, jak w przypadku przygotowywania tradycyjnych kotletów. Na patelni trzeba więc rozgrzać olej. Następnie smażymy kotlety z obydwu stron. Będą gotowe, gdy nabiorą rumianej barwy.
Pamiętajmy, że podczas smażenia kotlety napiły się sporo oleju. Dlatego trzeba je przełożyć na deskę lub talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Kotlety możemy podawać z sosem cząstkowym i kolorową sałatką.