Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kotlety z warzyw rosołowych 

kotlety z sosem na talerzu

Moda na oszczędzanie w przypadku zagadnień kulinarnych objawia się postawą “zero waste”. Idealnym przykładem jest ten przepis, zgodnie z którym niezwykle smaczne kotlety możemy zrobić z tego, co zostało po gotowaniu rosołu. Pyszne wegetariańskie kotlety mogą wystąpić w roli przekąski lub być podane do obiadu. 

Składniki: 

  • warzywa z rosołu 
  • jajko 
  • bułka tarta 
  • jogurt naturalny 
  • mąka pszenna 
  • natka pietruszki 
  • koperek 
  • szczypior 
  • sól, pieprz, bazylia 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

Wykorzystane do gotowania rosołu warzywa należy odcisnąć i umieścić w misce. Rozgniatamy je i wbijamy jajko. Dodajemy bułkę tartą, a następnie mąkę pszenną. Należy dodać także zioła, najlepiej posiekane oraz sól i pieprz. Całość należy dokładnie wymieszać. 

Tak powstałą warzywną masę trzeba w odpowiedni sposób uformować. Robimy równe i okrągłe kotleciki. 

Następnie postępujemy tak samo, jak w przypadku przygotowywania tradycyjnych kotletów. Na patelni trzeba więc rozgrzać olej. Następnie smażymy kotlety z obydwu stron. Będą gotowe, gdy nabiorą rumianej barwy. 

Pamiętajmy, że podczas smażenia kotlety napiły się sporo oleju. Dlatego trzeba je przełożyć na deskę lub talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. 

Kotlety możemy podawać z sosem cząstkowym i kolorową sałatką. 

Powiązane posty