Przepis na grzane białe wino jest znakomitym wyborem na zimowe dni, kiedy temperatura spada poniżej zera. Dodatek przypraw korzennych, pomarańczy i miodu dodatkowo wzmacnia organizm i rozgrzewa. Znakomity grzaniec z białego wina idealnie wpasowuje się również w klimat Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki
- Białe wino (500 ml)
- Sok jabłkowy (250 ml)
- Cynamon (3 laski)
- Goździki (6 sztuk)
- Kardamon (3 owoce)
- Gwiazdki anyżu (3 sztuki)
- Pomarańcza (3 plasterki)
- Jabłko (1/3 owocu)
- Miód (1 łyżka)
- Rozmaryn (1 gałązka)
Przygotowanie
Doskonałe grzane białe wino przygotujemy w kilkanaście minut. W pierwszej kolejności do niewielkiego garnka lub rondelka wlewamy sok jabłkowy i białe wino. Następnie podgrzewamy całość na średnim ogniu, dodając powoli cynamon, kardamon, anyż i miód. Kiedy temperatura osiągnie ok. 70 oC, zdejmujemy naczynie z palnika.
Teraz do 3 kieliszków lub kubków wkładamy przepołowione plasterki pomarańczy, kawałek gałązki rozmarynu i kawałki jabłka. Całość zalewamy gorącym winem wymieszanym z sokiem jabłkowym. Przygotowany w ten sposób grzaniec z białego wina urzeka korzennym aromatem i doskonale rozgrzewa nawet w najzimniejsze dni.