Murzynek jest prostym w przygotowaniu ciastem, którego zrobienie wraz z pieczeniem zajmuje ok. 1 godziny. Postępując zgodnie z poniższym przepisem, stworzymy prawdziwe cudo kulinarne. Wilgotne i wyjątkowo czekoladowe ciasto z pewnością szybko zniknie ze stołu!
Składniki:
- Cukier (160 g)
- Masło (220 g)
- Mleko (120 ml)
- Cukier waniliowy (30 g)
- Kakao (4 łyżki)
- Mąka pszenna (300 g)
- Jajka (4 sztuki)
- Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie:
Przepis na murzynka uwzględnia wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Z tego względu należy wyjąć je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed rozpoczęciem realizacji przepisu na ciasto.
Kiedy wszystko jest już ocieplone, rozpuszczamy masło w małym rondelku (na małym ogniu). Po jego rozpuszczeniu dodajemy do rondelka mleko, kakao oraz cukier, a całość dokładnie mieszamy. Ważne jest, żeby nie dopuścić do wrzenia powstałej masy. Po powstaniu jednolitej polewy zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Teraz robimy sobie ok. 10-15 minut przerwy.
Po upływie tego czasu przechodzimy do drugiego kroku, jakim jest ubicie białek z jajek (żółtka przekładamy do osobnej miseczki) z dodatkiem małej szczypty soli.
Do osobnej miski dodajemy proszek do pieczenia, mąkę pszenną, żółtka z jajek i ok. ¾ przygotowanej wcześniej masy czekoladowej. Ok. ¼ zostawiamy na polewę murzynka. Całość miksujemy mikserem do połączenia się składników. Wystarczy dosłownie kilkanaście sekund.
Teraz delikatnie mieszamy masę czekoladową i dodajemy ostrożnie po łyżce ubitych białek z jajka. Składniki muszą się ze sobą dobrze wymieszać, ale nie może to trwać zbyt długo. Wystarczy kilka minut.
Przepis na ciasto murzynek jest już prawie zrealizowany. W kolejnym kroku rozgrzewamy piekarnik do 170 oC (góra-dół). W czasie jak będzie się rozgrzewał, przelewamy ciasto do foremki keksówki (idealna będzie o wymiarach 26 x 12 cm lub tortownica o średnicy 22 cm). Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Dopiero teraz wierzch murzynka polewamy polewą czekoladową. Jeśli w tym czasie za bardzo zgęstniała, można ją delikatnie podgrzać (odrobinę, żeby nie stała się zbyt płynna). Tym sposobem pyszne ciasto jest gotowe do podania!