Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Czerwony barszcz z uszkami

Czerwony barszcz z uszkami w białej misce, screen z YouTube

Są takie potrawy, które zawsze kojarzą się bezpośrednio ze Świętami Bożego Narodzenia i uginającym się od pysznych potraw stołem. Jednym z takich dań jest tradycyjny barszcz czerwony z uszkami, a poniższy przepis pozwoli zrealizować jego najwybitniejszą wersję.

Składniki na barszcz czerwony

  • Burak (400 g)
  • Grzyby suszone (50 g)
  • Cebula (50 g)
  • Włoszczyzna (200 g)
  • Liść laurowy (1 sztuka)
  • Woda (1,5 l)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Żeberka wieprzowe (500 g)
  • Sok z buraka (250 ml)
  • Sól (szczypta)
  • Cukier (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Składniki na farsz

  • Cebula (50 g)
  • Grzyby suszone (60 g)
  • Bułka tarta (20 g)
  • Czerstwe pieczywo pszenne (30 g)
  • Olej (2 łyżki)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Składniki na ciasto

  • Jajko (1 sztuka)
  • Mąka pszenna (170 g)
  • Woda (0.1 l)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania czerwonego barszczu. Najpierw dokładnie czyścimy buraki (najlepiej ostrą stroną gąbki), a następnie owijamy je w folię do pieczenia (pojedynczo) i pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 oC. W tym czasie namaczamy również grzyby.

Następnie przygotowujemy mięso z kośćmi, które gotujemy do miękkości na wolnym ogniu razem z namoczonymi grzybami. Kiedy mięso zacznie rozmiękać, dodajemy również obraną włoszczyzną, cebulę i przyprawy. Po ugotowaniu się warzyw odcedzamy czerwony barszcz.

Teraz wyciągamy z folii upieczone buraki i przekładamy je do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Następnie ścieramy na tarce (na dużych oczkach) i dodajemy do wywaru. Całość gotujemy i dodajemy posiekany czosnek oraz sok z buraka. Chwilę znowu gotujemy i ponownie przecedzamy przez drobne sito.

W drugim kroku przechodzimy do przygotowania farszu na uszka. Namaczamy grzyby przez kilka godzin, a następnie gotujemy je w małej ilości wody do momentu jej odparowania. W drugiej kolejności smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Cebulę, grzyby i namoczone oraz odciśnięte czerstwe pieczywo mielimy w maszynce do mięsa. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej drobne zagłębienie i dodajemy do niego jajko, sól i ciepłą wodę. Ręcznie zagniatamy ciasto, które następnie wałkujemy i wycinamy z niego kwadraty o długości boków ok. 4 cm. Na środek każdego z nich nakładamy przygotowany wcześniej farsz. Teraz składamy kwadraty po przekątnej (łączymy przeciwległe rogi) i zlepiamy brzegi. W ten sposób powstają trójkąty. Łączymy ze sobą rogi ich podstawy, formując w ten sposób tradycyjne uszka. Gotujemy je w dużej ilości wrzącej i lekko osolonej wody. Po ugotowaniu uszek wyjmujemy je łyżką cedzakową i przelewamy zimną wodą.

Na koniec pozostaje nam nalać gorącego barszczu do misek i dodać do nich pyszne uszka. W ten sposób wyborny czerwony barszcz z uszkami jest gotowy do podania.

Alternatywa dla farszu: opcjonalnie można wykorzystać także nieco odmienny przepis na farsz do uszek i pierogów.

Powiązane posty