Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gęś faszerowana jabłkami z dodatkiem przypraw korzennych

gęś faszerowana z ziemniakami i warzywami

Klasyczny przepis na gęś faszerowaną jabłkami sprawdzi się jako obiad na specjalną okazję. Jej przyrządzenie zajmuje trochę czasu, ale nie jest trudne. Zastanawiając się, jak przygotować idealną gęś, wystarczy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami.

Składniki na gęś faszerowaną

  • Gęś (1 sztuka)
  • Jabłko (1 kg)
  • Tymianek świeży (1 pęczek)
  • Czosnek (1 główka)
  • Goździki (10 sztuk)
  • Cynamon (4 laski)
  • Imbir świeży (1 sztuka)
  • Miód (3 łyżki)
  • Woda (250 ml)
  • Olej (4 łyżki)

Składniki na pastę

  • Majeranek suszony (8 g)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Olej (2 łyżki)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

Gęś wyjmujemy z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem przygotowań. Następnie płuczemy jabłka i kroimy je w ćwiartki (nie zdejmujemy skórki!). Dodajemy do nich również świeży tymianek. Również główkę czosnku rozgniatamy (bez obierania) i dodajemy ją do jabłek. Imbir kroimy w plastry, które również przesypujemy do miski z pozostałymi składnikami. Całość polewamy miodem, 2 łyżkami oleju i dokładnie mieszamy.

W drugim kroku przechodzimy do przygotowania pasty czosnkowej z majerankiem. W tym celu wystarczy, że drobno posiekamy 2 ząbki czosnku, posolimy i rozetrzemy nożem (płaską częścią) na pastę. Przekładamy czosnek do miseczki i dodajemy do niej suszony majeranek oraz łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy.

Teraz włączamy piekarnik z termoobiegiem, żeby rozgrzał się do 130 oC. W tym czasie wyjmujemy wszystkie podroby z gęsi. Następnie nadziewamy ją przygotowanym wcześniej farszem jabłkowym oraz wkładamy do środka 4 laski cynamonu. Od strony piersi nacieramy gęś przygotowaną przed chwilą pastą z czosnku.

Przygotowujemy gęsiarkę, do której wlewamy 250 ml wody. Do niej dodajemy pozostały farsz, goździki i wkładamy całą gęś w taki sposób, żeby leżała piersią do dołu. Teraz również grzbiet nacieramy pastą z czosnku i majeranku. Przykrywamy mięso i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 6 godzin.

Po tym czasie wyjmujemy pierś z piekarnika i obracamy, żeby leżała piersią do góry. Piekarnik przestawiamy na 200 oC (wyłączamy termoobieg i włączamy funkcję grilla lub grzania od góry). Ponownie wkładamy gęś do piekarnika (bez przykrycia) i pieczemy przez ok. 15 minut.

Na koniec wystarczy podzielić gęś i podać ją razem z pysznymi ziemniakami lub sałatką.

Powiązane posty