Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Steki z łososia w sosie cytrynowym

steki z łososia na półmisku

Wyśmienity przepis na niedzielny obiad lub rodzinną kolację. Przygotowanie łososia w sosie cytrynowym jest niezwykle proste, a przy tym gwarantuje powiew świeżości i wyjątkowego aromatu. Jak przyrządzić idealną rybę?

Składniki

  • Łosoś (2 steki)
  • Miód (1 łyżeczka)
  • Olej (1 łyżka)
  • Cytryna (1 sztuka)
  • Szczypiorek (½ pęczka)
  • Masło (100 g)
  • Marynowane serce karczocha (6 sztuk)
  • Cydr jabłkowy (100 ml)
  • Szczypiorek (½ pęczka)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania ryby, a więc kroimy steki z łososia na pół (rozdzielamy część brzuszna od części z polędwicą). Mięso doprawiamy z obu stron szczyptą pieprzu. Pamiętamy także o zdjęciu skóry, o ile jest ona na rybie. Teraz przechodzimy do smażenia, czyli rozgrzewamy olej i rozprowadzamy go po całej patelni. Układamy na nim kawałki ryby i smażymy na małym ogniu, aż przybiorą złocistą barwę. Mięso przekładamy na talerz, żeby odpoczęło.

W tym czasie przecinamy na pół serca karczochów i wycieramy z nadmiaru oleju. Używamy do tego ręcznika papierowego. Serca układamy na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy rybę. Trzymamy je na rozgrzanej patelni do momentu delikatnego zarumienienia (z obu stron). Następnie przekładamy je na talerz w taki sposób, żeby leżały wewnętrzną stroną do góry.

Przechodzimy do przygotowania sosu. Na tę samą patelnię (wciąż bez wymiany tłuszczu) nakładamy miód i zalewamy go cydrem. Całość gotujemy do momentu, aż objętość składników zredukuje się o ok. 60%. Do sosu dodajemy sok z połowy cytryny i skórkę warzywa. Powoli dodajemy również schłodzone masło (najlepiej pokroić je na małe kawałki). Mieszamy cały czas. Masło musi się całkowicie rozpuścić.

Na koniec siekamy szczypiorek, dodajemy do przygotowanego przed chwilą sosu. Patelnię zdejmujemy z ognia i układamy na niej kawałki łososia, żeby podgrzały się w sosie cytrynowym (na rozgrzanej patelni, ale już nie na ogniu). Teraz pozostaje tylko ułożyć gotową rybę na karczochach, znajdujących się na talerzach i całość polać jeszcze odrobiną sosu z patelni. Tak przygotowanego łososia w sosie cytrynowym możemy przyozdobić świeżym szczypiorkiem.

Powiązane posty