Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka faszerowane na Halloween

Jak zrobić jajka faszerowane na Halloween?

Halloween jest okresem, w którym warto sięgać po różnorodne inspiracje kulinarne. Jednym z najciekawszych przepisów są proste jajka faszerowane, które przykuwają wzrok, zachwycają smakiem, a ostatecznie niezwykle szybko znikają ze stołu.

Składniki:
– Jajka (12 sztuk)
– Czerwona papryka (1 sztuka)
– Estragon (3 gałązki)
– Majonez (45 g)
– Ocet (60 ml)
– Barwnik spożywczy (4 sztuki – różne kolory)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:

Jajka płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie układamy na dość głębokiej patelni w jednym poziomie. Jajka nie mogą znajdować się jedno na drugim. Następnie zalewamy je wodą (ok. 2 cm), którą doprowadzamy do wrzenia. Teraz patelnię przykrywamy, wyłączamy ogień i pozostawiamy tak na 12 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy, przekładamy do zimnej wody na dosłownie 1-2 minuty i ponownie odlewamy wodę.

Teraz do osobnych misek nakładamy barwniki w różnych kolorach. Do każdej z nich nalewamy ok. 700 ml wody, 15 ml octu i 5 ml barwnika. Jajka delikatnie obstukujemy, żeby skorupka popękała (ale nie obieramy ich!). Następnie umieszczamy je w przygotowanych wcześniej miskach z barwnikiem. Całość zostawiamy minimum na 3 godziny (a najlepiej na noc). Dobrze, żeby miska z barwnikiem umożliwiła całkowite zanurzenie jajek. Jeśli to nie będzie możliwe, to jajka trzeba obracać co godzinę, żeby równomiernie się zabarwiły.

Kiedy barwnik spożywczy już wsiąknie w jajka, to odcedzamy je, płuczemy i obieramy ze skorupek. Każde jajko przecinamy na pół i wyjmujemy żółtka, które umieszczamy w osobnej misce. Do żółtek dodajemy majonez, drobno posiekaną paprykę (musimy pamiętać o wcześniejszym usunięciu gniazda nasiennego) i estragon. Całość dokładnie mieszamy i rozgniatamy. Tak powstały farsz przekładamy z powrotem do połówek jajek. Na koniec całość wystarczy posypać szczyptą pieprzu. Przekąskę można dodatkowo udekorować cienkimi plasterkami świeżej papryki.

Powiązane posty