Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pieczona gęś

Tradycyjny przepis na pieczoną gęś na dzień 11 listopada

Przepis na pieczoną gęś jest czasochłonny, ale jednocześnie jest prosty. Trzeba jednak przygotować się na to, że jej upieczenie zajmie prawie cały dzień. Efekt jest jednak wyborny i wart każdej chwili spędzonej w kuchni. Jest to idealny tradycyjny przepis na 11 listopada, co ma bezpośredni związek z historią św. Marcina. To właśnie on, według legendy, próbował ukryć się w gęsiarni, aby uniknąć objęcia urzędu na biskupa Tours.

Składniki:

  • Wypatroszona gęś (1 sztuka, ok. 4 kg)
  • Jabłko (1 duża sztuka)
  • Kminek (3 łyżeczki)
  • Suszony tymianek (3 łyżeczki)
  • Sól morska (1 łyżka)
  • Zmielony pieprz (½ łyżeczki)
  • Sok jabłkowy (1 szklanka)
  • Czosnek (4 ząbki)

Przygotowanie:

Jeśli kupiliśmy gęś mrożoną, najpierw musimy ją rozmrozić. W takim przypadku kilkanaście godzin musi leżeć w temperaturze pokojowej (najlepiej zostawić ją na noc). Następnie sprawdzamy, czy w gęsi nie ma woreczka z podrobami. Jeśli go znajdziemy, możemy odłożyć do lodówki, ponieważ przydadzą się do innych przepisów.

W drugim kroku płuczemy jabłko i kroimy je na ćwiartki, które wkładamy do gęsi. Następnie mięso posypujemy szczyptą tymianku, pieprzu, soli i kminku. Całość obkładamy obranymi ząbkami czosnku. Mięso układamy piersiami do dołu. Następnie możemy odłożyć do lodówki (jeśli chcemy dokończyć następnego dnia) lub od razu przejść do dalszego etapu, jeśli jest jeszcze dość wcześnie.

Piekarnik rozgrzewamy do 130 oC, a na dno naczynia z gęsią wlewamy sok jabłkowy. Naczynie przykrywamy i w stawiamy do rozgrzanego piekarnika na 7 godzin.

Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrywkę i z obu stron przyrumieniamy gęś pod grillem w piekarniku. Najpierw wyciągamy mięso i przestawiamy piekarnik na opcję grilla. Jeśli takiej nie ma, to możemy ustawić temperaturę 240 oC i po jego nagrzaniu się, ponownie wkładamy gęś do piekarnika. Pieczemy po kilka minut z obu stron. Cały proces nie może trwać zbyt długo, żeby mięso nadmiernie nie wyschło.

Na koniec przekładamy gęś na deskę. Odcinamy skrzydła i udka, a na koniec przecinamy korpus i wyciągamy piersi. Mięso najlepiej będzie smakować z ziemniakami oraz sałatką z jabłek lub surówką z czerwonej kapusty.

Powiązane posty