Święta Bożego Narodzenia nie mogą się odbyć, jeśli na stole wigilijnym nie znajdą się tradycyjne pierogi. Poniższy przepis kulinarny na pierogi wigilijne zapewni wyjątkowy aromat, a także czystą rozkosz płynącą z jedzenia.
Składniki
- Grzyby suszone (100 g)
- Kapusta kwaszona (½ kg)
- Mąka pszenna (1 kg)
- Woda (375 ml)
- Masło (1 łyżka)
- Liść laurowy (1 sztuka)
- Cebula (1 sztuka)
- Jajko (1 sztuka)
- Ziele angielskie (2 ziarna)
- Olej (3 łyżki)
- Pieprz czarny (szczypta)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
W pierwszej kolejności wkładamy grzyby do miski z wodą i pozostawiamy na kilka godzin, żeby namokły. Następnie je odsączamy (nie wylewamy wody!) i kroimy na drobne kawałki. Również cebulę kroimy w cienkie pióra i smażymy do momentu zeszklenia na łyżce oleju. Teraz przechodzimy do siekania kapusty, którą w drugim kroku przekładamy do głębokiego garnka. Dodajemy do niej cebulę, grzyby oraz wodę, w której namakały grzyby. Dosypujemy również pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Do całości dolewamy tyle wody, żeby przykryła wszystkie składniki i gotujemy przez ok. 60 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody i odstawiamy do wystudzenia.
W czasie, kiedy gotuje się farsz, przygotowujemy ciasto. W tym celu łączymy masło, 2 łyżki oleju, mąkę i jajko. Stopniowo dolewamy również ok. 1,5 szklanki gorącej wody. Ręcznie wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy lekko posypanej mąką. Z ciasta o grubości ok. 2 mm wycinamy kółka (np. z użyciem szklanki). Na każde z nich nakładamy przygotowany wcześniej farsz i sklejamy brzegi. Pozostałe ciasto formujemy w kulę i ponownie wałkujemy. Powtarzamy ten proces do momentu, aż zużyjemy całe ciasto.
Teraz nastawiamy w garnku wodę. Kiedy będzie się gotować, zaczynamy partiami wrzucać pierogi. Kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy je z użyciem łyżki cedzakowej. Tak przygotowane pierogi są gotowe do podania.