Pomysłowa i prosta do przyrządzenia przekąska, która znakomicie sprawdzi się podczas imprez towarzyskich, ale także w okresie świątecznym. Zbliżające się Boże Narodzenie może być idealnym momentem, aby zaserwować ślimaczki śledziowe.
Składniki
- Filety śledziowe (3 sztuki)
- Por (½ sztuki)
- Pomidor (1 sztuka)
- Cytryna (kilka plasterków)
Sos
- Majonez (2 łyżki)
- Śmietana (1 łyżka)
- Czysta wódka (1 łyżka)
- Musztarda (1 łyżeczka)
Przygotowanie
Cały przepis kulinarny na przekąskę śledziową przygotujemy w zaledwie 15 minut. Na początek łączymy ze sobą w misce wszystkie składniki na sos i odstawiamy na bok. Następnie wyparzamy pomidora, a pora kroimy w średniej grubości plastry. Jego również polewamy wrzątkiem, co pozwoli usunąć gorzki posmak.
Na talerzu rozkładamy pora i polewamy go wcześniej przygotowanym sosem. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w plastry, które rozkładamy na polanym sosem porze.
Na koniec kroimy śledzie wzdłuż grzbietów i zwijamy je. Żeby utrzymały ten kształt, brzegi śledzi spinamy wykałaczką. Teraz wystarczy nałożyć na ich wierzch po plasterku cytryny. Tym sposobem pyszna przekąska ze śledzi jest gotowa do podania. Nie tylko wybornie smakuje, ale również znakomicie się prezentuje.