Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kalafior z bułką tartą

Przepis na kalafiora z bułką tartą

Ponadczasowe danie, które zachwyca prostotą i smakiem. Jest szybkie w przygotowaniu, nie wymaga skomplikowanych składników ani wiedzy kulinarnej. Wystarczy kilka podstawowych rzeczy i wykonanie trzech prostych kroków.

Składniki:
– Kalafior (1 sztuka)
– Bułka tarta (3 łyżki)
– Masło (50 g)
– Sól (szczypta)

Przygotowanie:
W garnku gotujemy wodę i dodajemy do niej szczyptę soli. Zanim zacznie wrzeć, płuczemy kalafiora i dzielimy go na mniejsze części. Następnie wrzucamy całość do wrzątki i gotujemy przez ok. 10 minut. Kalafior musi zrobić się miękki.
W czasie, kiedy warzywo się gotuje, rozpuszczamy masło na patelni i klarujemy je. Musimy przy tym pamiętać, żeby z pomocą łyżki zebrać i wyrzucić pianę, która zacznie pojawiać się na rozgrzanym maśle. Następnie na patelnię dodajemy bułkę tartą i smażymy przez kilka minut cały czas ją mieszając. Bułka tarta musi się zarumienić.
Na koniec odcedzamy kalafiora i przekładamy na talerze, na których zostanie podany do stołu. Bułkę tartą z masłem przekładamy na warzywo. Całość opcjonalnie możemy przyozdobić odrobiną koperku.

Powiązane posty