Znakomita przekąska, którą możemy przygotować w zaledwie 5 minut. Przepis kulinarny na roladki nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Jest niezwykle łatwy, a przy tym oryginalny. Dzięki temu każdy może zaskoczyć swoich gości i zaserwować coś naprawdę wyjątkowego.
Składniki
- Szynka (4 duże plastry)
- Majonez (2 łyżki)
- Twaróg w kostce (200 g)
- Rzodkiewki (4 sztuki)
- Czosnek (1 ząbek)
- Posiekany szczypiorek (1 łyżeczka)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
W misce rozgniatamy twaróg, a następnie dodajemy do niego posiekaną rzodkiewkę, szczypiorek, majonez i czosnek (przeciśnięty przez praskę). Całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, a następnie dokładnie mieszamy. W tym celu posługujemy się zwyczajną łyżką. Składniki połączoną się dosłownie po kilku okrężnych ruchach.
W drugiej kolejności na większym talerzu układamy obok siebie wszystkie plasterki szynki w taki sposób, żeby lekko na siebie nachodziły. Następnie nakładamy na nie przygotowany wcześniej twaróg (brzegi pozostawiamy suche). Szynkę zwijamy w rulonik, tak jak robimy to przy przygotowywaniu sushi. Całość owijamy delikatnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy roladki i kroimy je w równych odstępach, a każdą część przecinamy dodatkowo na pół pod kątem ok. 45o. Na koniec wystarczy ułożyć roladki z szynki na półmisku, a całość można dodatkowo przyozdobić sałatą lub rukolą. Ta przekąska najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa.