Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ryba smażona z sosem musztardowym

Przepis na smażoną rybę

Wyborna ryba smażona, której nie powstydziłaby się nawet najlepsza nadmorska restauracja. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste, choć trzeba włożyć odrobinę więcej wysiłku. Rezultat jednak jest wart poświęconego czasu i gwarantuje prawdziwą ucztę.

Składniki:
– Filety rybne (400 g)
– Sok z cytryny (1 ½ łyżki)
– Śmietana 30% (½ szklanki)
– Woda (1 szklanka)
– Mąka pszenna (200 g)
– Oregano (½ łyżeczki)
– Zioła prowansalskie (½ łyżeczki)
– Olej (3 łyżki)
– Czosnek (1 ząbek)
– Masło (50 g)
– Musztarda miodowa (2 łyżki)
– Musztarda chrzanowa (1 łyżka)
– Woda (1 szklanka)
– Mąka pszenna (200 g)
– Sól alpejska (2 łyżeczki)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Ziemniaki (½ kg)

Przygotowanie:

Włączamy piekarnik, żeby rozgrzał się do temperatury 180 oC. Ziemniaki myjemy, obieramy i na chwilę umieszczamy je w misce z zimną wodą. W tym czasie do osobnej miski wsypujemy mąkę, zioła prowansalskie, oregano, sól i pieprz. Następnie wyjmujemy ziemniaki z wody i obtaczamy je w przygotowanej panierce. Teraz układamy je na blaszce i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45 minut (tryb góra-dół).

W czasie, kiedy ziemniaki spokojnie pieką się w piekarniku, przechodzimy do drugiego kroku, jakim jest pokrojenie filetów rybnych na 4 części i posolenie ich z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim rybę, którą smażymy z jednej strony (skórą do dołu) przez 7 minut.

Teraz przechodzimy do przygotowania wybornego sosu. W tym celu w niewielkim rondelku delikatnie podgrzewamy śmietanę i dodajemy do niej musztardę chrzanową oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę – sos nie może się zagotować. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy musztardę miodową i dokładnie mieszamy.

Na koniec wystarczy wyjąc ziemniaki z piekarnika i nałożyć je razem ze smażoną rybą na talerze. Rybę polewamy przygotowanym sosem musztardowym. Jak uzupełnienie obiadu doskonale sprawdzi się wyborna sałatka z ogórków.

Powiązane posty