Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron z suszonymi pomidorami i sałatką

Sałatka z makaronem z suszonymi pomidorami, screen z YouTube

Polska kuchnia coraz częściej inspiruje się różnymi regionami świata, a ten prosty przepis jest tego najdoskonalszym przykładem. Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami jest łatwa do przygotowania, a przy tym smaczna i pożywna.

Składniki

  • Makaron farfalle (250 g)
  • Szpinak świeży (60 g)
  • Parmezan (120 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Kapar (30 g)
  • Cebula czerwona (½ sztuki)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Sok z cytryny (30 ml)
  • Sól (2 szczypty)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Zaczynamy od ugotowania makaronu w delikatnie osolonej wodzie. Robimy to zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Staramy się jednak, żeby makaron był al dente. Następnie przecedzamy go i polewamy chłodną wodą, po czym skrapianym ok. 15 mln oliwy z oliwek.

Teraz przechodzimy do cebuli, którą obieramy i kroimy w cienkie piórka. Wrzucamy ją do osobnej miski, do której dodajemy również kapary pokrojone w drobną kostkę, poszatkowany szpinak i pomidory odcedzone z oleju i pokrojone w cienkie paski. Do takiej mieszanki dodajemy na koniec ugotowany makaron i całość mieszamy.

W kolejnym kroku do kubka wlewamy resztę oliwy z oliwek i sok z cytryny, po czym mieszamy ze wszystkimi pozostałymi przyprawami. Tak przygotowany sos przelewamy na sałatkę (po całej jej powierzchni). Na koniec ścieramy parmezan prosto do miski, wszystko dokładnie mieszamy i podajemy do stołu.

Powiązane posty