Polska kuchnia coraz częściej inspiruje się różnymi regionami świata, a ten prosty przepis jest tego najdoskonalszym przykładem. Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami jest łatwa do przygotowania, a przy tym smaczna i pożywna.
Składniki
- Makaron farfalle (250 g)
- Szpinak świeży (60 g)
- Parmezan (120 g)
- Pomidor suszony (100 g)
- Kapar (30 g)
- Cebula czerwona (½ sztuki)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Sok z cytryny (30 ml)
- Sól (2 szczypty)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Zaczynamy od ugotowania makaronu w delikatnie osolonej wodzie. Robimy to zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Staramy się jednak, żeby makaron był al dente. Następnie przecedzamy go i polewamy chłodną wodą, po czym skrapianym ok. 15 mln oliwy z oliwek.
Teraz przechodzimy do cebuli, którą obieramy i kroimy w cienkie piórka. Wrzucamy ją do osobnej miski, do której dodajemy również kapary pokrojone w drobną kostkę, poszatkowany szpinak i pomidory odcedzone z oleju i pokrojone w cienkie paski. Do takiej mieszanki dodajemy na koniec ugotowany makaron i całość mieszamy.
W kolejnym kroku do kubka wlewamy resztę oliwy z oliwek i sok z cytryny, po czym mieszamy ze wszystkimi pozostałymi przyprawami. Tak przygotowany sos przelewamy na sałatkę (po całej jej powierzchni). Na koniec ścieramy parmezan prosto do miski, wszystko dokładnie mieszamy i podajemy do stołu.