Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Karp w sosie piernikowym

karp w sosie piernikowym, screen z YouTube

Nietypowa wariacja króla wigilijnego stołu. Nic nie podkreśli lepiej magii Świąt Bożego Narodzenia niż świąteczna esencja zebrana na jednym półmisku. Przepis kulinarny na karpia w sosie piernikowym jest doskonałym sposobem na zaskoczenie i zachwycenie gości.

Składniki

  • Karp dzwonek (1000 g)
  • Masło (40 g)
  • Mąka pszenna (30 g)
  • Migdały (25 g)
  • Migdały płatki (2 łyżki)
  • Cukier (2 łyżki)
  • Rodzynki (25 g)
  • Pierniki (40 g)
  • Marchewka (1 sztuka)
  • Seler (1 sztuka)
  • Korzeń pietruszki (1 sztuka)
  • Cebula (2 sztuki)
  • Ziele angielskie (4 sztuki)
  • Liść laurowy (2 sztuki)
  • Wino czerwone (125 ml)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz biały (szczypta)

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania wywaru. Fragmenty karpia, które zostały po krojeniu ryby (płetwy, skrawki i głowy), wkładamy do zimnej wody. Dodajemy do niej również ziele angielskie, 2 cebule pokrojone w ćwiartki, liście laurowe i włoszczyznę. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Następnie wywar odcedzamy i solimy.

Teraz przechodzimy do drugiej części przepisu na karpia w sosie piernikowym. Dzwonki karpia doprawiamy solą i pieprzem (z obu stron). Warzywa z przygotowanego wcześniej wywaru wyjmujemy (najlepiej posłużyć się łyżką cedzakową). Dzwonka gotujemy w wywarze przez ok. 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyciągamy rybę na talerz.

Do osobnego, rozgrzanego garnka wsypujemy cukier. Podgrzewamy go do momentu, gdy cukier się rozpuści i przybierze lekko brązową barwę (karmelizujemy). Następnie dolewamy do niego wino, a także dosypujemy pokruszony piernik. Mieszamy od czasu do czasu.

W kolejnym kroku na osobnej patelni rozpuszczamy masło, po czym posypujemy je mąką i dokładnie mieszamy. Naszym celem jest stworzenie złocistej zasmażki. Patelnię zestawiamy z ognia i odkładamy na chwilę na bok.

W tym czasie w garnku powinno już wygotować się wino. Jeśli tak się stało, to do powstałego sosu przelewamy wywar z karpia (w równych proporcjach). Następnie do sosu dodajemy również rodzynki i zasmażkę. Całość mieszamy.

Teraz gotujemy sos i doprowadzamy go do idealnego stanu (pożądanej konsystencji). Jeśli będzie zbyt gęsty, możemy podlać go odrobiną wywaru. Po zdjęciu sosu z ognia dodajemy do niego migdały pokrojone w słupki.

Na koniec rozgrzewamy piekarnik do 180 oC z termoobiegiem i pieczemy w nim dzwonka karpia przez ok. 4 minuty. Na koniec wyjmujemy go z piekarnika i układamy na półmisku. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i dekorujemy płatkami migdałów.

Powiązane posty