Pyszny shake bananowo-jagodowy, który można przyrządzić w kilka chwil! Znakomicie smakuje w temperaturze pokojowej zaraz po zrobieniu, ale również sprawdza się w roli deseru po nocy spędzonej w lodówce.
Składniki
- Banan (2 sztuki)
- Jagody (250 g)
- Napój migdałowy (400 ml)
- Nasiona chia (4 łyżki)
- Miód (odrobina do smaku)
- Sok z cytryny (z połowy owocu)
- Jeżyny (do dekoracji)
- Świeża mięta (kilka listków)
Przygotowanie
Do miski blendera przekładamy migdały, pokrojonego banana i jagody. Do takiej mieszanki dodajemy również nasiona chia i sok z cytryny. Całość dokładnie miksujemy. Shake’a przelewamy do 4 wysokich kielichów i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy pyszny deser i dekorujemy go listkami świeżej mięty oraz jagodami.
Tak przygotowany shake bananowo-jagodowy możemy odstawić również na całą noc do lodówki. W ten sposób jego konsystencje będzie gęsta i doskonałe nada się do jedzenia łyżką, a więc stanie się deserem przypominającym pyszne i pełne witamin lody.